David Cronenberg

Faktaboks

David Cronenberg

David Paul Cronenberg

Uttale
krånənbərg
Født
15. mars 1943, Toronto, Canada

Artikkelstart

David Cronenberg er en kanadisk filmregissør som er kjent for sine filmfabler med elementer av skrekk og et sterkt preg av det bisarre og groteske.

Han debuterte som spillefilmregissør i 1970, og fikk oppmerksomhet med skrekkfilmer som The Brood (1980), Scanners (1981) og Videodrome (1983). Den morbide nyinnspillingen av The Fly (Fluen, 1986), med Jeff Goldblum i hovedrollen, ble en kinosuksess. Dead Ringers (Tvillingskjebner, 1988), med Jeremy Irons i dobbeltrolle, innledet en serie filmer hvor Cronenberg har tatt opp eksistensielle problemer ved hjelp av outrerte effekter.

Naked Lunch (Naken Lunsj, 1991) handlet om den narkotikaavhengige forfatteren William S. Burroughs' liv og fantasiliv. Kontroversielle Crash (1996) skildret en gruppe mennesker som blir seksuelt opphisset av bilulykker, mens i eXistenZ (1999) blir en mann koblet til et dataspill.

Cronenberg har siden fått stor oppmerksomhet med A History of Violence (2005) og Eastern Promises (2007), begge med Viggo Mortensen i hovedrollen, som skildrer ordinære menneskers møte med brutal vold. I A Dangerous Method (2011), en historie basert på forholdet mellom Sigmund Freud og Carl Gustav Jung, tok han for seg psykoanalysens opphav.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg