Daugbjerg Daas

Minnesteinen ble satt opp av Radikale Venstre i 1997.
Minnestein Daugbjerg Dås
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Daugbjerg Dås er en dødisbakke, en hatteformet morenebakke, beliggende like syd for Daugbjerg på Midtjylland i Danmark.

Daugbjerg Dås har vært rettersted, der både hekser og røvere møtte sin skjebne. Henrettelsene var synlige på lang avstand og ment til skrekk og advarsel, en praksis som fantes flere steder i Danmark, blant annet Svanninge Bakker.

Overtroen har vært sterk på Daugbjerg Dås, og et av sagnene forteller om menn som gravde etter en skatt. Forutsetningen for å lykkes var at de ikke skulle snakke sammen, men da skattkisten ble funnet utbrøt en av dem at «Daugbjerg brenner og står i lys lue.» Dermed sank kisten ned i bakken hvor den har vært siden.

Helt siden 1926 er det holdt politiske møter her, og den første gangen var forfatteren Jeppe Aalkjær taler, som skrev om Daugbjerg Dås i «Bjærgmans-snak» fra 1908:

«I Daugbjergdaas der bor min Bedstefar, med ham jeg fik mig tit en Passiar. Naar alting tav, og Maanen hang saa klar, jeg satte mig saa tit paa Højen op, han sad alt bred og tung paa Daasens Top; hans Huekvast mig hilsed med et Nik, hans Pibe damped, Svaret kom og gik; alvorligt Lyngen nikked til vor Tale …»

Minnesteinen til Radikale Venstre har inskripsjonen: «Før lyste baune fra daasen vidt over heden. Nu høres herfra budskap om fremsyn og freden.» Partiet holder fortsatt politiske debattmøter her, men en ny borgerforening i Daugbjerg arbeider for å ta over eierskapet.

I 1932 ble området fredet for å bevare den siste rest av Alheden.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg