Datsun, japansk bilmerke eid av Nissan Motor Co., forsvant i 1986, men ble relansert i 2013 som bilmerke for billige småbiler beregnet på det asiatiske markedet.

Kwaishinsha-fabrikken i Tokyo produserte bilen DAT fra 1914, men produksjonen var i mange år meget beskjeden. Fra 1926 ble det vesentlig bygd lastebiler, men fra tidlig i 1930-årene også kopier av den lille britiske personbilen Austin Seven. Navnet ble endret til Datsun 1933, da produksjonsselskapet ble omdannet og Nissan Motor Co. grunnlagt. Siden var både Datsun og Nissan merkebetegnelse frem til 1986 da Datsun forsvant til fordel for Nissan. I 1950-årene ble personbilproduksjonen for alvor tatt opp igjen, til dels på Austin-lisenser.

I 2013 ble merket Datsun relansert med modellen Go, fulgt i 2014 av modellene on-Do (basert på Lada Granta og produsert av AutoVAZ i Russland) og mi-Do (basert på Lada Kalina).

Navnet DAT var opprinnelig en forkortelse for navnene til grunnleggerne av bilfabrikken, K. Den, R. Aoyama og A. Takeuchi. Den nye modellen i 1930-årene skulle få navnet Datson ('sønn av DAT'), men siden stavelsen son ('tap, ødeleggelse') gav gale assosiasjoner på japansk, ble navnet endret til Datsun.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.