Darialpasset

Av .

Artikkelstart

Darialpasset er en kløft i Kaukasusfjellene, på grensen mellom Russland og Georgia. Passet ligger øst for fjellet Kazbek, og sør for Vladikavkaz. Kløften splittes av elven Terek, og er cirka 13 kilometer lang. Fjellveggene i kløften kan være opp mot 1800 meter høye flere steder, og høyeste punkt er hele 2 379 meter over havet.

Faktaboks

Uttale
dariˈalpasset
Også kjent som
Darjalpasset

Passet har vært strategisk viktig for ulike nasjoner opp gjennom tidene. Passets betydning har bakgrunn i at dette var det ene av to mulige krysningspunkt gjennom Kaukasusfjellene. Det andre var Derbent-passet.

Historikk og kultur

Både romerne og perserne har befestet Darialpasset – og området var tidligere kjent under navnet «Den iberiske porten» og «Den kaukasiske porten». Det finnes i dag ruiner etter tidligere festningsverk i kløften. Det russiske fortet som voktet denne viktige veien, ble bygget helt nord i passet, på en høyde som lå 1 447 meter over havet.

Området har vært i vært i ulike lands eie, men ble innlemmet i det russiske riket under annekteringen av kongeriket Georgia i perioden 1801–1830. Det forble en strategisk russisk forpost under russisk kontroll helt fram til oppløsningen av Sovjetunionen i 1991.

Kløften og passet regnes i dag som et av de mest romantiske stedene i Kaukasus, og er blitt omtalt flere ganger i russisk poesi, blant annet av Aleksandr Pusjkin og Mikhail Lermontov.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg