Faktaboks

Dareios 1.
Darius 1
Død
485 fvt.
Dareios

Dareios 1 gir audiens foran to røkelsesaltere. Å holde hånden foran munnen under samtale med en person av høyere rang er et uttrykk for respekt. Relieff fra Persepolis, 500–400-tallet f.Kr. Teheran Museum.

Av /KF-arkiv ※.
Utsnitt av rullesegl fra Theben (dagens Luxor) i Egypt fra cirka 400 tallet fvt.
Kong Dareios på løvejagt, beskyttet av Ahura Mazda.
Utsnitt av rullesegl fra Theben (dagens Luxor) i Egypt fra cirka 400 tallet fvt.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Dareios 1. var konge av Persia fra cirka 521 til 485 fvt. Både som kriger og statsmann regnes Dareios 1 som en av det gamle Midtøstens betydeligste herskere. Han førte krig mot forskjellige opprørere, blant annet i Babylon. Etter å ha nedkjempet opprøret la han under seg hele det akemenidiske imperiet, som strakk seg fra Det gamle Egypt til Indus.

Dareios 1. tilhørte en annen gren av akemenidenes slekt enn forgjengerne Kambyses 2. og Kyros 2., og var ikke den mest naturlige tronfølgeren. Beretningen om hvordan han kom til makten er hugget inn i en klippe i Behistun på veien mellom Babylon og Hamadan. Historien har også funnet veien inn i den greske historieskriveren Herodots verk «Historien».

Dareios valgte den gamle elamittiske byen Susa som sin nye hovedstad og lot bygge et nytt stort palass der. Han bygget også store byggverk i andre byer, ikke minst i Persepolis.

Administrasjon

Dareios 1. skapte for første gang et fastere organisert verdensrike ved å dele det i 20 stattholderprovinser, kalt satrapier, ordne skattevesenet, bygge veier, prege mynt og utvikle en slags postbefordring for rikets myndigheter. Herodot forteller at hovedveien fra Sardis til Susa var utstyrt med mellomstasjoner der kurerer kunne få byttet til uthvilte hester underveis. Under Dareios 1 ble det også innført en organisert skatteinnkreving i hele riket.

Rundt 514 dro Dareios på et stort felttog mot skyterne ved rikets nordgrense. Han gikk over Bosporus og Donau, og underla seg Thrakia og Makedonia, men måtte vende om uten å ha fått bukt med skyterne. I 499 gjorde jonerne i Lilleasia oppstand mot ham. Han greide å kue den, men et straffetog mot de greske bystatene, særlig Athen, under generalen Datis' ledelse, brøt sammen ved nederlaget ved Marathon i 490 (se Perserkrigene). Mens Dareios holdt på med å forberede et nytt stort tog, døde han.

Dareios 1. er begravd i en klippegrav i Naqsh-e Rustam, nær Persepolis. Graven har en lengre innskrift som både forteller om hans syn på seg selv og på sin vei til makten. Ifølge ham selv var han utvalgt av guden Ahura Mazda til å herske over Perserriket. Han berømmer også seg selv for å ha vært en human og god hersker.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Herodot: Historie, oversatt og gjendiktet av Henning Mørland. De norske bokklubbene 2004.
  • Herodotus: the Histories, oversatt av Aubrey de Sélincourt, for Penguin Books. London 1954.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg