Daphne (planteslekt)

Fruktene hos Daphne-arter kan se innbydende ut, men de er svært giftige for mennesker. Fugler tåler gifta og sprer frøene ettersom de spiser fruktene. Daphne gnidium fra Loire-området i Frankrike.
/Daphne gnidium frukter.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Daphne er en slekt med busker i tysbastfamilien. Buskene er krypende eller opprette og inntil 1,5 meter høye. De har hele blader som ofte sitter mot enden av kvistene. Blomstene har fargerike begerblader som er sammenvokst til et kort rør med fire fliker. Kronblader mangler. Fruktene hos disse artene er bærlignende og ofte røde, gule eller svarte.

Faktaboks

Uttale
dˈafne

Alle artene i slekta er giftige. Alle deler av plantene er giftige for mennesker, men særlig bærene. Fugler tåler gifta, og bærene spises av fugler som dermed sprer frøene.

Det er om lag hundre arter i slekta, og størst artsdiversitet er det i Asia med sentrum i Himalaya. Én art er viltvoksende i Norge, tysbast, men en rekke arter finnes lenger sør i Europa. Laurbærtysbast, D. laureola, og D. alpina er eksempler. I middelhavslandene er D. gnidum og D. oleoides vidt utbredt.

Navnet er etter dafne, et gammelt gresk navn på laurbærtre hos Homer, 800 f.Kr.; det ble senere overført til tysbast.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg