Etter den annen verdenskrig har interessen for dans også vokst utenfor Paris, og det er blitt etablert både klassiske og moderne ballettensembler over hele Frankrike. I 1984 mottok over 70 forskjellige dansegrupper statlig støtte. Kompanier som f.eks. Ballet National de Marseille (under ledelse av koreografen Roland Petit), Ballet du Nord i Roubaix og Ballet du Rhin i Mulhouse nyter allmenn respekt. Men det er likevel Paris-operaen som er den beste indikator på dansens stilling og standard i Frankrike. Franske dansere regnes blant verdens beste, men franske koreografer har i det store og hele hatt liten innflytelse utenfor landets grenser i etterkrigstiden. En rekke kjente personer har avløst hverandre som sjef for Paris-operaens ballett. Balletten, som har fått det gamle operahuset Palais Garnier, nå omdøpt til Palais de la Dance, for seg selv etter at operaen flyttet, er på vel 145 dansere og et av verdens største ensembler. Rudolf Nurejev, som avløste Rosella Hightower i 1983, fikk ikke sin kontrakt fornyet i 1989, men fikk en spesiell stilling som kompaniets hovedkoreograf som takk for sitt arbeid med å fornye repertoaret. Han la ned et stort arbeid for å fremme verk av koreografer som Petit, Béjart og Serge Lifar på landets hovedscene. Likeledes var han opptatt med å rekonstruere flere av de gamle historiske verk som f.eks. Saint-Léons Coppélia. Han søkte hjelp av Ivo Cramér for å sette opp den tidlige 1800-tallsballetten Dansomanie.
Ballettens stilling og anseelse ble styrket under Nurejevs ledelse, ikke minst takket være Paris-operaens ballettskole under ledelse av den tidligere danseuse étoile, Claude Bessy. Skolen er gratis, men har meget strenge og harde opptakskrav. Omtrent 5 % av de ferdige elevene får plass ved kompaniet, men tross dette er konkurransen stor. Navn som Elisabeth Platel, Isabelle Guérin, Laurent Hilaire, Manuel Legris, Eric Vu An og ikke mist Sylvie Guillem er kjent over hele verden. Nurejevs etterfølger og en av operaens store stjerner, Patrick Dupond, fulgte sin forgjengers tanke om en fornyelse av repertoaret. De seneste årene har koreografer som William Forsyth, Jiri Kylian, Louis Falco, Twyla Tharp og Merce Cunningham fått sine verk oppført. Samtidig stod også Nurejev helt frem til sin død 1993 for en fornyelse av de store klassiske verk, spesielt de store russiske ballettene.
Blant de andre av Frankrikes kompanier som fremdeles har de klassiske verkene på repertoaret, er Marseille-operaens ballett og Ballet du Rhin i Mulhouse. Også operahusene i Bordeaux og Lyon har større ballett-ensembler, førstnevnte under ledelse av den tidligere Béjart-danseren Paolo Bortoluzzi. Balletten i Nancy har i de senere år utmerket seg slik at den har fått status som landets tredje nasjonale kompani etter Paris- og Marseille-operaene. Kompaniet er på 45 medlemmer. Av de mange konkurranser og dansefestivaler som holdes, har Biennale de la Danse i Lyon til nå vært den mest vellykkede, med stor deltakelse fra unge, klassiske så vel som moderne dansere.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.