Dans i Canada

Selv om Canada som ballettnasjon ikke er særlig gammel, har landet i dag en rekke kompanier av internasjonal klasse. Den klassiske ballettradisjon er nært forbundet med den britiske, og en rekke britiske dansere har satt sitt preg på kanadisk ballett, ikke minst Betty Oliphant gjennom sitt grunnleggende arbeid som sjef for ballettskolen tilknyttet National Ballet of Canada. Det eldste kompaniet, og for øvrig det nest eldste i Nord-Amerika, er Royal Winnipeg Ballet, som feiret sitt 50-årsjubileum i 1988. Sammen med National Ballet i Toronto, grunnlagt i 1951 av Celia Franca, og Les Grand Ballets Canadiens, grunnlagt 1955 i Montreal av Ludmilla Chiriaeff, er de Canadas ledende klassiske ballettensembler. Toronto Dance Theatre, under sin leder David Earle, kunne på sin side feire sitt 25-årsjubileum i 1993 som det betydeligste moderne kompaniet ved siden av Winnipeg Contemporary Dancers og Les Ballets Jazz i Montreal. Det er også flere mindre ensembler som Ballet British Columbia i Vancouver og Alberta Ballett i Calgary.

Senere år

Også Canada har i de siste årene opplevd et generasjonsskifte som sammen med økonomiske innskrenkinger har medført vanskelige tider for de mindre kompaniene og oppsigelser og innskrenkinger blant de største. The National Ballet, som siden 1989 er ledet av Reid Anderson har utvidet repertoaret med verker av bl.a. Glen Tetley (kompaniets kunstneriske rådgiver i slutten av 1980-årene), Sir Kenneth MacMillian og Jiri Kylian. Samme år ble Linda Stearns, etter 28 år som sjef for Les Grands Ballets Canadiens, etterfulgt av Lawrence Rhodes.

Kanadisk ballett er ikke bare kjent for dyktige dansere, men også en rekke nye og unge koreografer er i ferd med å gjøre seg kjent i og utenfor Canada. Først og fremst James Kudelka, men også Mark Godden, John Alleyne, Christopher House og veteranen, den greskfødte Constantin Patsalas. Et problem når det gjelder å finne sin egen kanadiske danseidentitet, er faktisk naboen i sør. USA både trekker til seg kanadiske dansere og i mindre grad koreografer, og konkurrerer til dels om det kanadiske hjemmepublikum.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg