Dans i Canada

Artikkelstart

Canada er ikke særlig gammel som ballettnasjon, men landet har likevel en rekke ballettkompanier av internasjonal klasse. Den klassiske ballettradisjonen er nært forbundet med den britiske, og en rekke britiske dansere har satt sitt preg på kanadisk ballett. Det gjelder ikke minst Betty Oliphant, gjennom hennes grunnleggende arbeid som sjef for ballettskolen tilknyttet National Ballet of Canada.

Det eldste kanadiske ballettkompaniet, som for øvrig er det nest eldste i Nord-Amerika, er Royal Winnipeg Ballet, som feiret sitt 50-årsjubileum i 1988. Sammen med National Ballet i Toronto, grunnlagt i 1951 av Celia Franca, og Les Grand Ballets Canadiens, grunnlagt 1955 i Montreal av Ludmilla Chiriaeff, er de Canadas ledende klassiske ballettensembler.

Toronto Dance Theatre, under sin leder David Earle, kunne på sin side feire sitt 25-årsjubileum i 1993 som det betydeligste moderne kompaniet ved siden av Winnipeg Contemporary Dancers og Les Ballets Jazz i Montreal. Det finnes også flere mindre ensembler, som Ballet British Columbia i Vancouver og Alberta Ballett i Calgary.

Nyere tid

Siden 1990-tallet har Canada, i likhet med mange andre land, opplevd et generasjonsskifte som, sammen med økonomiske innskrenkinger, har medført vanskelige tider for de mindre kompaniene og oppsigelser og innskrenkinger blant de største. The National Ballet, som siden 2006 er ledet av Karen Kain, har utvidet repertoaret med verker av blant andre Glen Tetley (som var kompaniets kunstneriske rådgiver i slutten av 1980-årene), Sir Kenneth MacMillian og Jiri Kylian. Kompaniet Les Grands Ballets Canadiens ledes (siden 2017) av Ivan Callavari.

Av kjente koreografer kan nevnes greskfødte Constantin Patsalas (1943–1989), James Kudelka, Mark Godden, John Alleyne og Christopher House.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg