Dans i Afrika

Dansende sørafrikanske kvinner i nasjonaldrakt. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Afrika av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Dansen er en kunstnerisk uttrykksform som preger både hverdag og fest i Afrika, og som sammen med sangen blir benyttet enten det gjelder glede eller sorg, små eller store begivenheter. Dansen har gamle tradisjoner på det afrikanske kontinentet. Egyptiske gravmalerier fra ca. 2700 fvt. viser høstdanser, og faraoene hadde både kvinnelige dansere og dansende dverger til å underholde ved hoffet. Men Afrika har ingen enhetlig dansetradisjon. Nord for Sahara har innflytelse fra islamsk kultur og Midtøsten satt preg på de lokale danseformer, og Nord-Afrikas danser faller ofte sammen med lignende danser i andre middelhavsland, spesielt de østlige, hvor tyrkisk påvirkning gjennom århundrer gjorde seg gjeldende.

Etter den annen verdenskrig

Afrikas moderne statsdannelser er seg bevisst sin gamle dansekultur. I flere land, for eksempel Senegal og Ghana, er det opprettet egne dansekompanier som bygger på den lokale tradisjonen, men hvor presentasjonen er mer teatral i formen, og dermed mer egnet for scenefremføring. Eksempler på kjente afrikanske ensembler som har gjestet utenfor Afrika er Senegal-balletten og African Dance Company of Ghana, et kompani som er opprettet i samarbeid med University of Ghana. Flere profesjonelle kompanier bygger både på etniske danseformer og på moderne dans.

For den vanlige afrikaner er dansen nøye forbundet med sosiale eller religiøse begivenheter. Det kan være i forbindelse med bryllupsfestligheter eller begravelser, innvielse av et nytt hus eller åpning av en bro, men også for å markere årstidene; innhøsting og såtid, tørketid og regntid. Ikke minst er dans en viktig del av omskjæringsseremoniene der de unge kvinner og menn tas opp i de voksnes rekker. Ofte har de forskjellige stammene utvalgte medlemmer som er særlig kjent for sine danseevner, og som deltar i forbindelse med religiøse seremonier, ofte maskert som ånder eller totem-dyr. Dansen kan være utpreget erotisk i sin karakter, men også mer mystisk og ekstatisk. Den kan være utpreget individualistisk, men like gjerne gi uttrykk for en sosial gruppes identitet. De kjente dansemaskene i tre fra det vestlige Afrika er et annet kunstnerisk uttrykk for dansens betydning på dette kontinentet.

Vestens innflytelse

Selv om vestens populære danseformer gjør seg gjeldende i alle afrikanske storbyer, og selv om det i Sør-Afrika eksisterer klassiske ballettkompanier, så er dans i Afrika først og fremst preget av kontinentets gamle tradisjoner. Disse er fortsatt høyst levende, og dansen er en kunstform som den moderne afrikaner er seg stadig mer bevisst.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg