Dans i Afrika

Dansende sørafrikanske kvinner i nasjonaldrakt. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Dansere på bryllup i Dakar, Senegal. Akkompagnert av wolof-trommer. 2009.
Dansere i Dakar

Artikkelstart

Dans er en kunstnerisk uttrykksform som preger både hverdag og fest i Afrika, og som sammen med sangen blir benyttet enten det gjelder glede eller sorg, små eller store begivenheter. Dansen har gamle tradisjoner på det afrikanske kontinentet. Egyptiske gravmalerier fra ca. 2700 fvt. viser høstdanser, og faraoene hadde både kvinnelige dansere og dansende dverger til å underholde ved hoffet.

Men det finnes ingen enhetlig afrikansk dansetradisjon. Nord for Sahara har innflytelse fra islamsk kultur og Midtøsten satt preg på de lokale danseformene, og Nord-Afrikas danser faller ofte sammen med lignende danser i andre middelhavsland, spesielt de østlige, hvor tyrkisk påvirkning gjennom århundrer gjorde seg gjeldende.

Etter andre verdenskrig

Mange av Afrikas moderne statsdannelser er opptatt av å opprettholde sin gamle dansekultur. I flere land, for eksempel Senegal og Ghana, er det opprettet egne dansekompanier som bygger på den lokale tradisjonen, men hvor presentasjonen er mer teatral i formen, og dermed mer egnet for scenefremføring. Eksempler på kjente afrikanske ensembler som har gjestet utenfor Afrika er Senegal-balletten og African Dance Company of Ghana, et kompani som er opprettet i samarbeid med University of Ghana. Flere profesjonelle kompanier bygger både på etniske danseformer og på moderne dans.

I mange afrikanske kulturer er dansen forbundet med sosiale eller religiøse begivenheter. Det kan være i forbindelse med bryllupsfestligheter eller begravelser, innvielse av et nytt hus eller åpning av en bro, men også for å markere årstidene; innhøsting og såtid, tørketid og regntid. Ikke minst er dans en viktig del av overgangsseremoniene der unge kvinner og menn tas opp i de voksnes rekker. Dansen kan være utpreget individualistisk, eller gi uttrykk for en sosial gruppes identitet. De kjente dansemaskene i tre fra det vestlige Afrika er et eksempel på et kunstnerisk uttrykk for dansens betydning i denne delen av verden.

Vestens innflytelse

Selv om Vestens populære danseformer gjør seg gjeldende i alle afrikanske storbyer, og selv om det finnes klassiske ballettkompanier, så er dans i Afrika først og fremst preget av kontinentets gamle tradisjoner. Disse er fortsatt høyst levende, og dansen er en kunstform som innbyggerne av i dag er seg stadig mer bevisst.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg