Danilo Medina

Faktaboks

Danilo Medina

Danilo Medina Sánchez

Født
10. november 1951
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Danilo Medina Sánchez, president i Den dominikanske republikk (2012-2016). Representerer Partido de la liberación dominicana (PLD), som har hatt regjeringsmakten i landet siden 2004.

Medina etterfulgte daværende president Leonel Fernández, fra samme parti i 2012. Han kunne da, i tråd med den daværende grunnloven, ikke stille til gjenvalg.

I motsetning til forgjengeren, har Medina opparbeidet seg stor tillit i det dominikanske folket. Ifølge den regionale spørreundersøkelsen Latinobarómetro (2011) ledet Fernández en av Latin-Amerikas minst populære regjeringer. Samme undersøkelse to år senere viste en dreining, der Medinas regjering var blant regionens mest populære. Et viktig forbehold her er selvsagt målingenes tidspunkt: den første ved slutten av et mandat, og den andre ved oppstarten.

Medina er kjent for en noe mer folkelig stil enn forgjengeren Fernández. Han har bevisst profilert seg på denne måten, og har vært langt mer tilgjengelig for folk flest enn forgjengeren. En storstilt nasjonal alfabetiseringskampanje og Medinas personlige inngripen for å forhindre et lovforslag som ville kriminalisere en hver form for abort, er eksempler på nasjonale saker der han har satt sitt personlige stempel.

I forholdet til nabolandet Haiti, har Medina stått for en vrien, men tilsynelatende vellykket, balansegang. De to landenes forhold er gjenstand for internasjonal oppmerksomhet, samtidig som mektige sektorer i både Den dominikanske republikk og Haiti har dyrket en konfronterende linje vis-a-vis naboen. Medina har gitt litt i begge leirer, gjennom å anerkjenne haitiernes rettigheter i Den dominikanske republikk, på samme tid som han har forsvart nasjonen i internasjonale fora, til glede for de mer nasjonalistiske og patriotiske interessene internt i landet.

Korrupsjon

Medina assosieres ikke personlig med den utbredte korrupsjonen i Den dominikanske republikk, men også under hans lederskap befinner landet seg svært langt ned på Transparency Internationals oversikter (115. plass blant 175 land). Det er kun seks amerikanske land under Den dominikanske republikk på denne listen, inkludert nabolandet Haiti.

Kilder

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg