Danielle Mitterrand – 1 (bilde)

Født Danielle Émilienne Isabelle Gouze i kommunen Verdun, i regionen Lorraine nordøst i Frankrike. Fikk navnet Mitterrand etter at hun giftet seg med Frankrikes tidligere president François Mitterrand. Danielle Mitterrand spilte en sentral rolle i offentlig fransk debatt, både mens hennes mann var president og etter at han gikk av som president i 1995 og døde av kreft året etter.

Etter at tyske styrker hadde okkupert det meste av Frankrike gikk hun i 1940 inn i den franske motstandsbevegelsen som sykepleier. Det var her hun møtte François Mitterrand, som hun giftet seg med i oktober 1944. Paret fikk tre sønner mellom 1945 og 1949, hvorav en døde i en alder av tre måneder.

Etter at François Mitterrand ble valgt til president i en historisk seier for fransk venstreside under presidentvalget i mai 1981, markerte Danielle Mittarrand seg politisk på en rekke områder. Hun ble blant annet kjent for sin støtte til antiapartheidaktivister i Sør-Afrika og til palestinske ledere, for sitt arbeid for kurdiske rettigheter og for sin støtte til Kuba.

I 1986 etablerte hun organisasjonen France Libertés - Fondation Danielle-Mitterrand, som jobber for minoritets- og menneskerettigheter.

Tirsdag 22. november 2011 døde Danielle Mitterrand i en alder av 87 på et sykehus i Paris.

Anbefalte lenker

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.