Danielle Mitterrand

Faktaboks

Danielle Mitterrand
Født
29. oktober 1924, Verdun
Død
22. november 2011, Paris

Danielle Mitterrand – 1 (bilde)

Født Danielle Émilienne Isabelle Gouze i kommunen Verdun, i regionen Lorraine nordøst i Frankrike. Fikk navnet Mitterrand etter at hun giftet seg med Frankrikes tidligere president François Mitterrand. Danielle Mitterrand spilte en sentral rolle i offentlig fransk debatt, både mens hennes mann var president og etter at han gikk av som president i 1995 og døde av kreft året etter.

Etter at tyske styrker hadde okkupert det meste av Frankrike gikk hun i 1940 inn i den franske motstandsbevegelsen som sykepleier. Det var her hun møtte François Mitterrand, som hun giftet seg med i oktober 1944. Paret fikk tre sønner mellom 1945 og 1949, hvorav en døde i en alder av tre måneder.

Etter at François Mitterrand ble valgt til president i en historisk seier for fransk venstreside under presidentvalget i mai 1981, markerte Danielle Mittarrand seg politisk på en rekke områder. Hun ble blant annet kjent for sin støtte til antiapartheidaktivister i Sør-Afrika og til palestinske ledere, for sitt arbeid for kurdiske rettigheter og for sin støtte til Kuba.

I 1986 etablerte hun organisasjonen France Libertés - Fondation Danielle-Mitterrand, som jobber for minoritets- og menneskerettigheter.

Tirsdag 22. november 2011 døde Danielle Mitterrand i en alder av 87 på et sykehus i Paris.

Anbefalte lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg