Daniel H. Burnham

Faktaboks

Daniel H. Burnham
Daniel Hudson Burnham
Uttale
bˈə:nəm
Født
1846
Død
1912

Daniel H. Burnham var en amerikansk arkitekt. Han bygde i 1891 blant annet Masonic Temple i Chicago (sammen med sin daværende partner John Wellborn Root), som med 22 etasjer var sin tids høyeste bygning og gjorde Burnham verdenskjent. Han tegnet også Flatiron Building i New York (1901) og Selfridge's Store i London (1909).

Burnham arbeidet hos Wil­liam Le Baron Jenney.

Burnham var arkitektansvarlig for verdensutstillingen i Chicago i 1893, som var preget av «nyromersk» stil og nyrenessanse. Frank Lloyd Wright mente at utstillingen motvirket utvikling av tidsmessig arkitektur i USA.

Burnham & Root

Arkitektfirmaet Burnham & Root ble dannet i Chi­cago i 1873 av Burn­ham og John Wellbom Root. De tegnet viktige byggverk i Chicago, som for eksempel nordlige del av Moadnock Building (1889–1991), dengang verdens høyeste bygning med bærende teglvegger (16 etasjer). De tegnet også Frimurertemplet (1891), som dengang var verdens høyeste bygning med sine 22 etasjer og stålkonstruksjon, og den kjente Flat­iron Building (opprinnelig Fuller Buil­ding) i New York (1902) med spiss grunnplan, på hjørnet av Fifth Avenue og Broadway. Firmaet var en viktig representant for Chicagoskolen.

Etter Roots død i 1891 ble firmanavnet Daniel Burnham and Company.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Marvin Trachtenberg & Isabelle Hyman: Archi­tecture from Prehistory to Post-Mo­dernism/The Western Tradition, New York 1986, ss. 497f.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg