Daniel Glattauer

Faktaboks

Daniel Glattauer
Født
19. mai 1960, Wien
Daniel Glattauer
Daniel Glattauer (2009)

Artikkelstart

Daniel Glattauer er en av Østerrikes mest populære forfattere, mange av romanene hans er oversatt til mange språk, blant annet norsk.

Biografi

Etter studier i pedagogikk og kunsthistorie ved Universitetet i Wien arbeidet Glattauer som journalist, først i avisen Die Presse, senere i Der Standard. Han profilerte seg som kulturjournalist og gjennom humoristiske kåserier om hverdagslige tema. Mange av tekstene hans har senere kommet ut i bokform, blant annet Schauma mal (2009. La oss nå se) og Mama, jetzt nicht (2011. Mamma, ikke nå).

Forfatterskap

Romanen Gut gegen Nordwind (2006. Mot nordavinden, norsk oversettelse fra 2010) og oppfølgeren Alle sieben Wellen (2009. Den syvende bølgen, norsk oversettelse fra 2011), ble Glattauers store gjennombrudd som forfatter. Den romantiske kjærlighetshistorien i to bind ble en bestselger, ikke bare i det tyskspråklige området, men også internasjonalt.

Rainer Maria sucht das Paradies (2008. Rainer Maria leter etter paradiset), illustrert av Johanna Roither, setter et kritisk søkelys på næringsmiddelsindustrien i en form som er egnet både for barn og voksne. Der Weihnachtshund (2010. Julehunden) er en moderne julefortelling som kombinerer humor og romantikk. Humor står også sentralt i Theo. Antworten aus dem Kinderzimmer (2010. Theo. Svar fra barnerommet), en samling kortere tekster med sannheter fra barnemunn. Romanen Ewig dein (2012. Evig din) kombinerer en kjærlighetshistorie med elementer fra kriminallitteraturen, noe Glattauer eksperimenterte med allerede i en av sine første romaner: Darum (2002. Derfor).

Det såkalte underet i Braunschweig, nemlig flere anonyme pengegaver til veldedige organisasjoner, utløst av avisreportasjer i 2011, danner utgangspunktet for romanen Geschenkt (2014. Gaven). Den alkoholiserte journalisten Gerold Plassek får livet sitt snudd på hodet, når reportasjene hans gang på gang utløser store pengegaver til organisasjoner og enkeltpersoner som sitter hardt i det. Geschenkt har medie- og sosialsatiriske elementer, men først og fremst er romanen en velskrevet underholdningsroman med en lykkelig slutt.

Glattauer har også skrevet teaterstykker, blant annet komediene Die Wunderübung (2014) og Das Liebe Geld (2020).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg