Daniel Glattauer (2009)

Daniel Glattauer av Amrei-Marie. CC BY 3.0

Daniel Glattauer, østerriksk forfatter. Daniel Glattauer er en av Østerrikes mest populære forfattere. Etter studier i pedagogikk og kunsthistorie ved Universitetet i Wien arbeidet Glattauer som journalist, først i avisen Die Presse, senere i Der Standard. Han profilerte seg som kulturjournalist og gjennom humoristiske kåserier om hverdagslige tema. Mange av tekstene hans har senere kommet ut i bokform, bl.a. Schauma mal (2009. La oss nå se) og Mama, jetzt nicht (2011. Mamma, ikke nå).

Romanen Gut gegen Nordwind (2006. Mot nordavinden, norsk oversettelse 2010) og oppfølgeren Alle sieben Wellen (2009. Den syvende bølgen, norsk oversettelse 2011), ble Glattauers store gjennombrudd som forfatter. Den romantiske kjærlighetshistorien i to bind ble en bestselger, ikke bare i det tyskspråklige området, men også internasjonalt.

Rainer Maria sucht das Paradies (2008. Rainer Maria leter etter paradiset), illustrert av Johanna Roither, setter et kritisk søkelys på  næringsmiddelsindustrien i en form som er egnet både for barn og voksne. Der Weihnachtshund (2010. Julehunden) er en moderne julefortelling som kombinerer humor og romantikk. Humor står også sentralt i Theo. Antworten aus dem Kinderzimmer (2010. Theo. Svar fra barnerommet), en samling kortere tekster med sannheter fra barnemunn. Romanen Ewig dein (2012. Evig din) kombinerer en kjærlighetshistorie med elementer fra kriminallitteraturen, noe Glattauer eksperimenterte med allerede i en av sine første romaner: Darum (2002. Derfor).

Det såkalte underet i Braunschweig, nemlig flere anonyme pengegaver til veldedige organisasjoner, utløst av avisreportasjer i 2011, danner utgangspunktet for romanen Geschenkt (2014. Gaven). Den alkoholiserte journalisten Gerold Plassek får livet sitt snudd på hodet, når reportasjene hans gang på gang utløser store pengegaver til organisasjoner og enkeltpersoner som sitter hardt i det. Geschenkt har medie- og sosialsatiriske elementer, men først og fremst er romanen en velskrevet underholdningsroman med en lykkelig slutt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.