Daniel Carleton Gajdusek

Faktaboks

Daniel Carleton Gajdusek
Uttale
gˈajdusek
Født
9. september 1923
Død
12. desember 2008

Artikkelstart

Daniel Carleton Gajdusek var en amerikansk lege og forsker av slovakisk herkomst, født i Yonkers, New York. Han mottok Nobelprisen i fysiologi/medisin for 1976 sammen med Baruch Samuel Blumberg for «deres oppdagelser av nye mekanismer for infeksjonssykdommers årsaker og spredning».

Gajdusek påviste smittemåten for sykdommen kuru blant medlemmene av en inntil da avsondret folkestamme i Papua Ny-Guinea. Han viste at sykdommen ble overført fra en avdød syk til andre mennesker ved at de, som et ledd i begravelsesritualet, spiste av den avdødes legeme. Han antok at smitten ble overført med et virus med særlig lang inkubasjonstid. Senere arbeidet han med Crutzfeldt-Jacobs sykdom, som har et forløp som likner kuru. Gajduseks arbeider la grunnlaget for oppdagelsen av prioner som årsak til sykdom.

Fra sine år på Papua Ny-Guinea og det vestlige stillehav brakte Gajdusek med seg tilbake til USA et femtitall adoptivbarn som han finansierte utdanning for. Ved ett tilfelle ble han dømt for misbruk av et av sine adoptivbarn, og sonet ett år i fengsel. Etter dommen tilbrakte han det meste av sin tid i Europa. Han døde under et besøk i Tromsø i 2008.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg