Daniel Alfredson

Faktaboks

Daniel Alfredson

Hans Daniel Björn Alfredson

Født
23. mai 1959, Stockholm

Artikkelstart

Daniel Alfredson er en svensk filmregissør. Han er sønn av Hasse Alfredson og bror av Tomas Alfredson.

Han debuterte som regissør med TV-serien Kvällspressen (1992), og laget deretter kriminalfilmene Roseanna (1993) og Mannen på balkongen (1993), etter Sjöwall og Wahlöö og med Gösta Ekman som Martin Beck.

Den dystre Tic Tac (Tic Tac – svenske snarveier, 1997), en skildring av en håndfull forskjellige unge mennesker hvis liv griper avgjørende inn i hverandre, fikk en god mottakelse, og har siden fått oppfølgeren Stray Dogs (2001). Sigurd Hoel-filmatiseringen Kärlek mellan krigen (Syndere i sommersol, 2001) hadde Maria Bonnevie i en av rollene.

Han sto bak utkantskildringen Varg (2008), etter Kerstin Ekman og med Peter Stormare i hovedrollen, og adapterte Stieg Larssons populære Millennium-serie til spillefilmene Flickan som lekte med ilden (Jenta som lekte med ilden, 2009) og Luftslottet som sprängdes (Luftslottet som sprengtes, 2009). Dessuten hadde han regien på deler av TV-serien Millennium (2010). Alfredson regisserte deretter Anthony Hopkins i to filmer i 2015: actiondramaet Kidnapping Mr. Heineken og thrilleren Go with Me.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg