Dale of Norway

Dale of Norway har i lang tid produsert de offisielle norske OL- og VM-genserne. Her viser langrennsløperne Marit Bjørgen (fra venstre), Kristin Størmer Steira, Eirik Brandsdal og Therese Johaug frem den offisielle VM-genseren for VM i Val di Fiemme i 2012.
Av /NTB Scanpix.
Cortina-genseren til Dale of Norway fotografert på de norske kvinnelige deltagerne.
.

Artikkelstart

Dale of Norway er et norsk tekstilindustriselskap som holder til i Dalekvam i Vaksdal.

Selskapet er fra og med 2019 eid av den franske ski- og sportsutstyrprodusenten Rossignol (20 prosent) og av det norsk-svenske oppkjøpsfondet Altor.

Fra 2020 er Annette Steen Lien daglig leder. Dale of Norway hadde 97 ansatte i 2018.

Historie

Selskapet ble grunnlagt i 1879 av konsul Peter Jebsen som en bomullsvarefabrikk (Dale Fabrikker). I 1899 ble Dale Ullvarefabrikk oppført. I perioden 1898 til 1902 var fabrikken eid av Jebsens enke og barna fra første og andre ekteskap. Etter økonomiske vanskeligheter ble fabrikken overtatt av kreditorene og omgjort til aksjeselskap fra 1904. Fra 1912 startet de produksjon av håndstrikkegarn. Etter andre verdenskrig vokste selskapet raskt med stor eksport og ble særlig kjent for mønstrede strikkegensere, blant annet levert til norske OL- og VM-deltakere. Til OL i Cortina i 1956 lanserte de første håndstrikkemønsteret ved samme navn, designet av Bitten Eriksen, og fra 1967 begynte Dale også å maskinstrikke gensere og kofter.

Etter store tap i 1980-årene ble Dale Boligtekstiler innlemmet i Høie-Arne, mens de resterende delene av Dale ble overtatt av Chr. Bjelland & Co. i 1990. I 1991 ble Dale delt i Dale AS, som produserer flammehemmende stoff og Dale Garn & Trikotasje, som produserer strikkegensere og garn. Samtidig ble Dale of Norway, trikotasjedelen, skilt ut som eget datterselskap under samme tak som Dale Garn. I 1993 ble Dale innlemmet i Sagatex-konsernet sammen med Høie-Arne og Sandnes Uldvarefabrik.

Nye eiere og ren trikotasjebedrift

Fra museet som nå er åpent på Dalekvam i sammenheng med fabrikken der, hvor mye av bedriftens historie og særlig VM- og OL-genserne er utstilt.

I 2001 ble Dale of Norway utskilt fra Sagatex, men beholdt Chr. Bjelland & Co. som største eier. Den norske kosmetikkgründeren Hilde Midthjell investerte i selskapet i 2009, og fra 2013 var hun eneeier og daglig leder. Midthjell gjennomførte en større omstrukturering av selskapet, og snudde raskt lengre tids underskudd til solid overskudd. I samme periode ble Dale Garn solgt til House of Yarn, som la ned all garnproduksjon i Dalekvam.

I 2017 solgte Midthjell Dale of Norway til franske Rossignol, som i 2019 solgte 80 prosent videre til norsk-svenske Altor. I 2019 kjøpte Dale of Norway opp klesprodusenten Woolland. Med-gründer i dette selskapet, Annette Steen Lien er daglig leder i begge selskaper, som opererer som to selvstendige AS. Hoveddelen av trikotasjeproduksjonen til Dale of Norway foregår i fabrikklokalene på Dalekvam, men garnet spinnes nå i sin helhet i utlandet. Også maskinstrikkegarnet i norsk ull til de tyngre koftene og genserene, som tidligere ble spunnet under samme tak, spinnes nå av Schoeller Spinning Group i Østerrike.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Grieg, Sigurd (1948–1950). Norsk tekstil 1–2, Tanum
  • Klepp, I. G. og T. S. Tobiasson (2013). Ren ull, Aschehoug
  • Klepp, I. G. og T. S. Tobiasson (2018), Norsk strikkehistorie, Vormedal
  • Lien, Ole Petter (2004), Samarbeid i trivselens tegn, Dale

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg