Dakhla (by i Vest-Sahara)

Artikkelstart

Dakhla er en havneby i Vest-Sahara, på halvøya Rio de Oro ved Atlanterhavet. Byen er 474 kilometer sør for Vest-Saharas hovedstad Aaiún. Dakhla har 106 277 innbyggere (2014) og er hovedstad i provinsen d'Oed Ed-Dahad. Det marokkanske sjøforsvaret har en base i byen.

Faktaboks

Uttale
dˈakhla

Næringsliv og transport

Den viktigste næringsvirksomheten er fiske. Det drives også oppdrett av østers. På halvøya Rio de Oro dyrkes det blant annet tomater. Ved byen er det flotte strender og klipper, og mange turister kommer til Dakhla for vindsurfing.

Konsulater i Dakhla

Flere afrikanske land har konsulater i Dakhla.

Historie

Berberne slo seg ned i Dakhla i det tolvte århundre. Byen ble kolonisert av spanjolene i 1502 og ble da kjent som Villa Cisneros. Madrid-avtalen fra 1975 førte til at Marokko og Mauritania delte Vest-Sahara mellom seg etter at de spanske styrkene var trukket ut. Marokko fikk de to nordlige tredjedelene av området og Mauritania den sørlige tredjedelen, med blant annet Dakhla. Mauritania rustet opp for å forsvare sin interesse i Vest-Sahara, men trakk seg ut etter det militære nederlaget for Polisario i 1979. Etter 1979 har hele Vest-Sahara vært okkupert av Marokko. I 1985 var det harde kamper mellom marokkanske tropper og styrker fra Polisario i og ved Dakhla.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg