Daidala var en religiøs fest i antikkens Hellas, beskrevet av Pausanias (100-tallet evt.).

Faktaboks

Uttale
dˈaidala

Innbyggerne i byen Plataiai i Boiotia kledde hvert sjette år ut en trefigur som en brud og brakte den til toppen av Kithairon-fjellet. Hvert 59. år ble alle figurene, sammen med lignende trefigurer fra nabolandsbyene, samlet og brent. Daidala-festen er en typisk fruktbarhetsrite kjent fra andre kulturer.

I ettertid ble det knyttet en sekundær opphavsmyte til festen. Det ble hevdet at den gikk tilbake til Zevs. Hera hadde kranglet med Zevs og forlatt ham. For å gjøre Hera sjalu laget Zevs en trefigur som han kledde ut som brud og lot arrangere et liksombryllup. Dermed har vi å gjøre med en variant fra det rikholdige mytiske og folkloristiske materialet rundt ekteskapet til gudeparet Zevs og Hera. Ifølge tradisjonen var festen innstiftet til minne om denne begivenheten, og seremonien gjentok Zevs' og Heras nye ekteskap etter gjenforeningen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg