Dagny Hald var en norsk keramiker og grafiker. På 1960-tallet bidro hun kraftig til kvalitetshevingen av norsk keramikk.

Hun ble utdannet innen keramikk ved Accademia dei Belle Arti i Roma (1951) og ved Statens håndverks- og kunstindustriskole, senere innen grafikk (1952–1955).

I 1956 inngikk hun ekteskap med Finn Hald, og sammen etablerte de verksted i Son. Under samarbeidet med sin ektemann var det gjerne han som dreide eller modellerte gjenstandene, mens hun glaserte og dekorerte dem.

Tidlig på 1960-tallet dukket fantasirike dyre- og menneskeskulpturer opp i parets formrepertoar. Det som kjennetegnet disse arbeidene var en utstrakt skulptural forståelse. Flodhester, naive kvinneskikkelser og figurer av mytologisk karakter var frodig modellert, mens glasuren tonet noe ned det ekspressive uttrykket.

Sammen med Frans Widerberg laget ekteparet Hald store keramikkrelieffer til Haukeland sykehus i Bergen og Universitetet i Oslo. En rekke utsmykninger hadde hun eneansvar for.

Med selvstendige arbeider er hun representert i Victoria & Albert Museum i London og med grafikk blant annet i Nasjonalgalleriet og Riksgalleriet. Hennes rike galleri av underfundige keramikkfigurer er meget populære.

Sammen med sin mann fikk hun Jacob-prisen i 1981.

  • Dagny og Finn Hald og Roar Høyland (1980). mellom to stoler, J. M. Stenersens Forlag
  • Dagny og Finn Hald og Roar Høyland (1986). sidespor, J. M. Stenersens Forlag

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.