Dagny Hald

Faktaboks

Dagny Hald
Dagny Revold Hald
Født
17. april 1936, Bærum
Død
6. september 2001, Vestby, Akershus
Dagny og Finn Hald. Fantasidyr. Glasert steingods. Utført ved eget verksted. 1964.
Lisens: CC BY NC

Dagny Hald. Foto fra 1981.

Dagny Hald var en norsk keramiker og grafiker. På 1960-tallet bidro hun kraftig til kvalitetshevingen av norsk keramikk.

Hun ble utdannet innen keramikk ved Accademia dei Belle Arti i Roma (1951) og ved Statens håndverks- og kunstindustriskole, senere innen grafikk (1952–1955).

Etablering i Son

I 1956 inngikk hun ekteskap med Finn Hald, og sammen etablerte de verksted i Son. Under samarbeidet med sin ektemann var det gjerne han som dreide eller modellerte gjenstandene, mens hun glaserte og dekorerte dem.

Dyr og ekspressive figurer

Tidlig på 1960-tallet dukket fantasirike dyre- og menneskeskulpturer opp i parets formrepertoar. Det som kjennetegnet disse arbeidene var en utstrakt skulptural forståelse. Flodhester, naive kvinneskikkelser og figurer av mytologisk karakter var frodig modellert, mens glasuren tonet noe ned det ekspressive uttrykket.

Utsmykninger

Sammen med Frans Widerberg laget ekteparet Hald store keramikkrelieffer til Haukeland sykehus i Bergen og Universitetet i Oslo. En rekke utsmykninger hadde hun eneansvar for.

Med selvstendige arbeider er hun representert i Victoria & Albert Museum i London og med grafikk blant annet i Nasjonalgalleriet og Riksgalleriet. Hennes rike galleri av underfundige keramikkfigurer er meget populære.

Sammen med sin mann fikk hun Jacob-prisen i 1981.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dagny og Finn Hald og Roar Høyland (1980). mellom to stoler, J. M. Stenersens Forlag
  • Dagny og Finn Hald og Roar Høyland (1986). sidespor, J. M. Stenersens Forlag

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg