Faktaboks

Dagny Hald
Dagny Revold Hald
Født
17. april 1936, Bærum
Død
6. september 2001, Vestby, Akershus
Virke
Billedkunstner
Familie

Foreldre: Professor og kunstmaler Axel Revold (1887–1962) og kunstmaler Irmelin Nansen (1900–77).

Gift 1956 med keramiker Finn Mauritz Hald (1929–2010).

Datterdatter av Fridtjof Nansen (1861–1930).

Dagny og Finn Hald. Fantasidyr. Glasert steingods. Utført ved eget verksted. 1964.
Dagny og Finn Hald. Fantasidyr. Glasert steingods. Utført ved eget verksted. 1964.
Lisens: CC BY NC 3.0
Hald, Dagny og Finn (figur: Fugl i sne)

Dagny Hald. Foto fra 1981.

Av /NTB Scanpix ※.

Dagny Hald var en norsk keramiker og grafiker. På 1960-tallet bidro hun kraftig til kvalitetshevingen av norsk keramikk. Sammen med mannen Finn Hald hadde hun en rik produksjon.

Utdannelse

Hun ble utdannet innen keramikk ved Accademia dei Belle Arti i Roma (1951) og ved Statens håndverks- og kunstindustriskole, senere innen grafikk (1952–1955). Samtidig med studiene praktiserte hun på Marianne Herlufsdatters og Lars Thirslunds Værksted i Birkerød, Danmark.

Etablering i Son

I 1956 inngikk hun ekteskap med Finn Hald, og sammen etablerte de verksted i Son. Under samarbeidet med sin ektemann var det gjerne han som dreide eller modellerte gjenstandene, mens hun glaserte og dekorerte dem. I 1957 hadde ekteparet sin første felles separatutstilling på Forum i Oslo, som for øvrig høstet gode kritikker i Bonytt. Flesteparten av gjenstandene på utstillingen var trolig laget i steingodsleire, om enn kanskje ikke brent på høyere temperatur enn 1150 grader slik at steingodsleiren og glasuren sintret.

Kunstneriske prosesser

Deres tidligste former var i hovedsak enkle, som klot- og sylinderformer. Hun dekorerte med flyktige penselstrøk. Mennesker, hus og dyr ble stilisert på en naivistisk måte som sjarmerte både publikum og anmeldere. Typisk for ekteparets keramiske arbeider ved dette tidspunktet var den grafiske dekoren. Den ble både risset inn og malt på godset. Antagelig var hun i de tidlige arbeidene inspirert av Herulfsdatter og Thirslunds stempeldekorerte, narrative keramikk.

Dyr og ekspressive figurer

Tidlig på 1960-tallet dukket fantasirike dyre- og menneskeskulpturer opp i ekteparets formrepertoar. Det som kjennetegnet disse arbeidene var en utstrakt skulptural forståelse. Flodhester, naive kvinneskikkelser og figurer av mytologisk karakter var frodig modellert, mens glasuren tonet noe ned det ekspressive uttrykket.

Utsmykninger

Sammen med Frans Widerberg laget ekteparet Hald store keramikkrelieffer til Haukeland sykehus i Bergen og Universitetet i Oslo. En rekke utsmykninger hadde hun eneansvar for.

Med selvstendige arbeider er hun representert i Victoria & Albert Museum i London og med grafikk blant annet i Nasjonalgalleriet og Riksgalleriet. Sammen med sin mann fikk hun Jacob-prisen i 1981.

Utstillinger

Separatutstillinger (i utvalg)

  • Röhsska Museet, Göteborg, Sverige, 1974
  • Kunstnerforbundet, Oslo, 1970
  • Forum, Oslo, 1957

Kollektivutstillinger (i utvalg)

  • «Fri keramik», Lunds Konsthall, Lund, Sverige, 1978
  • «Design in Scandinavia», Australia, 1968-1969
  • «Formes Scandinaves», Paris, Frankrike, 1958
  • The Museum of Contemporary Crafts, New York, USA, 1957

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dagny og Finn Hald og Roar Høyland (1980). mellom to stoler, J. M. Stenersens Forlag
  • Dagny og Finn Hald og Roar Høyland (1986). sidespor, J. M. Stenersens Forlag

Faktaboks

Dagny Hald
Historisk befolkningsregister-ID
pc00000002818422

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg