Da Nang

Artikkelstart

Da Nang er en by i Vietnam, ved Sør-Kina-havet. Den ligger ved Hanelvens utløp, 80 kilometer sørøst for Hué. Med 1 230 847 innbyggere (2019) er Da Nang den største byen i det sentrale Vietnam. Under Vietnamkrigen var Da Nang en av amerikanernes viktigste flybaser.

Faktaboks

Også kjent som
Đà Nẵng fransk Tourane

Næringsliv og transport

Da Nang er en av landets viktigste og mest moderne havnebyer med tekstil-, kjemisk- og mekanisk industri. Turisme er en annen viktig næringsgren. Det er en internasjonal flyplass i Da Nang. Jernbanelinjen mellom Hanoi og Ho Chi Minh-byen går gjennom byen. Det gjør også den viktigste veien mellom den nordlige og sørlige delen av Vietnam.

Kultur og kunnskap

I henholdsvis 80, 69 og 29 kilometer fra Da Nang er følgende tre steder oppført på UNESCOs verdensarvliste: De historiske monumentene i Hué i 1993, de hinduistiske templene i My Son i 1999 og gamlebyen i Hoi An i 1999.

I Da Nang er det et museum med verdens største samling av kunst- og håndverksarbeider fra Champa-riket (200–1471), som hadde sin hovedstad i nærheten av Da Nang. I byen er det åtte universiteter, herunder et universitet for vitenskap og teknologi som ble opprettet i 1976 som en teknisk høyskole.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg