DSL er en fellesbetegnelse for datalinjer som er koplet opp gjennom fysiske abonnentkabler for telefoni, og som gir vesentlig høyere bitrater enn det som var mulig å oppnå via en telefonkanal. Mange benytter DSL-teknologi for å få tilgang til internett ved bruk av eksisterende telefonikabler til hjemmet.

Faktaboks

Også kjent som
forkortelse for engelsk Digital Subscriber Line

Forskjellige typer DSL

Ofte brukes betegnelsen xDSL som et samlebegrep for de forskjellige variantene av DSL. Ett slikt system er ADSL, hvor hastigheten er forskjellig i de to retningene. Andre begreper er SDSL (Symmetrc Data Subscriber Line) og VDSL (Very High Speed Digital Subscriber Line). DSL utnytter kobberlinjenes evne til å overføre brede frekvensområder (mer enn 1,1 MHz) over korte avstander. Dette gir høyere bitrater enn tradisjonelle modemteknologier som går fra endepunkt til endepunkt gjennom hele telefonnettet og dermed er begrenset til de nær 4 kHz båndbredde som er tilgjengelig i tradisjonelle talesamband.

På grunn av frekvensadskillelse fra telefonkanalen og filtrering kan kabellinjer med alle VDSL- og ADSL-variantene brukes til telefonsamtaler uavhengig av det bredbåndet som leveres over den samme kabelen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg