DR Kongos litteratur

Den demokratiske republikken Kongos litteratur, området rundt munningen av Kongofloden var sannsynligvis det første området i Afrika der det ble skrevet på europeiske språk av afrikanere. Så tidlig som på 1500-tallet utvekslet herskerne i Kongorikene brev med hoffet i Lisboa på portugisisk.

Egentlig litterære tekster ble imidlertid først produsert på begynnelsen av 1900-tallet, og da som et resultat av misjonsvirksomhet. Protestantiske misjonærer gjorde kikongo til et skriftspråk og oversatte bibelen og tekster som Bunyans Pilgrim's Progress til kikongo. En svensk misjonær, John Patterson, skrev en tre binds religiøs roman på språket. Dessuten var det en betydelig salmediktning på kikongo. Flere forfattere brukte også språket til å skrive romaner med en blanding av religiøst og politisk innhold. Blant dem var Émile Disengomoka (1915–65), Jacques N. Bahele (f. 1911), André Massaki (f. 1923) og Noé Diawaky (f. 1932). Etter landets uavhengighet er det også blitt skrevet atskillig på kikongo. De viktigste forfatterne er Homère-Antoine Wantwadi (f. 1921) og lyrikeren Fikiau Kia Bunseki (f. 1934).

Ellers var det liten litterær aktivitet på andre afrikanske språk eller på fransk før landet ble selvstendig. Unntakene er redaktøren Antoine-Roger Bolamba (1913–2002), som også gav ut et par diktsamlinger, og romanforfatteren Paul Lomami-Tshibamba (1914–88), som i 1948 gav ut romanen Ngando på fransk i Brussel.

Etter selvstendigheten har det vært en viss litterær aktivitet i landet innenfor alle sjangere. Også Patrice Lumumba gjorde seg bemerket som skjønnlitterær forfatter. De fremste romanforfatterne er Batukezanga Zamenga (f. 1933), Mbwila Mpaang Ngal (f. 1933) og Vumbi Yoka Mudimbe, som også er en betydelig filosof og sosiolog. Blant lyrikerne må nevnes Lisembe Elebe (1937–97), som også var dramatiker, og litteraturprofessoren Mukala Kadima-Njuzi (f. 1947). Blant dramatikerne kan nevnes P. Ngandu Nkashama (f. 1946), som også har skrevet flere romaner og vært aktiv som litteraturkritiker, og Buabua Wa Kayembe Mubadiate (f. 1950).

Kongolesiske forfattere har på grunn av de vanskelige politiske forholdene i landet hatt problemer med å få bøker utgitt. Mange forfattere og intellektuelle lever i eksil.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg