DOBAG, prosjekt administrert av Marmara-universitetet i Istanbul, Tyrkia, hvor kvinner står for håndknytting av tepper i tradisjonelle mønstre og kun bruker tråd av naturfarget, håndspunnet ull med holdbare plantefarger.

Grunnlaget for DOBAG-prosjektet var omfattende forskning på antikke tepper, slik at man fant frem til de opprinnelige fargeplantene og teknikkene. Kvinner fra fjellstrøk i Anatolia fikk tilbud om å delta i prosjektet, i og med at de behersket de gamle knytteteknikkene og kjente de gamle mønstrene. Det første DOBAG-teppet var ferdig i 1981.

Kvinnene fra forskjellige familier går ofte sammen om å knytte tepper. De danner egne kooperativ, og disse eksporterer direkte til autoriserte forhandlere over hele verden. DOBAG-prosjektet er selvfinansierende og omfatter (2004) 400 familier i 40 bygder, dvs. ca. 2500 personer. DOBAG-tepper betales per knute, hvert teppe gjennomgår en kvalitetskontroll og utstyres med et kort som viser knytterens navn, landsby, antall knuter i teppet og et garantinummer. Disse opplysningene arkiveres ved Marmara-universitetet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.