DOBAG

Grunnlaget for DOBAG-prosjektet var omfattende forskning på antikke tepper. Bildet viser et plantefarget, håndknyttet teppe fra Konya-regionen i Tyrkia, og er laget en gang mellom cirka 1650–1750.

Av /Los Angeles County Museum of Art.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

DOBAG er et prosjekt administrert av Marmara-universitetet i Istanbul, Tyrkia, hvor kvinner står for håndknytting av tepper i tradisjonelle mønstre og kun bruker tråd av naturfarget, håndspunnet ull med holdbare plantefarger.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse Dogal Boya Aristirma ve Gelistirme Projesi, ‘forsknings- og utviklingsprosjekt for naturfarging’

Grunnlaget for DOBAG-prosjektet var omfattende forskning på antikke tepper, slik at man fant frem til de opprinnelige fargeplantene og teknikkene. Kvinner fra fjellstrøk i Anatolia fikk tilbud om å delta i prosjektet, i og med at de behersket de gamle knytteteknikkene og kjente de gamle mønstrene. Det første DOBAG-teppet var ferdig i 1981.

Kvinnene fra forskjellige familier går ofte sammen om å knytte tepper. De danner egne kooperativ, og disse eksporterer direkte til autoriserte forhandlere over hele verden. DOBAG-prosjektet er selvfinansierende og omfatter (2004) 400 familier i 40 bygder, det vil si om lag 2500 personer. DOBAG-tepper betales per knute, hvert teppe gjennomgår en kvalitetskontroll og utstyres med et kort som viser knytterens navn, landsby, antall knuter i teppet og et garantinummer. Disse opplysningene arkiveres ved Marmara-universitetet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg