Faktaboks

Etymologi
forkortelse Dogal Boya Aristirma ve Gelistirme Projesi, ‘forsknings- og utviklingsprosjekt for naturfarging’
Håndknyttet antikt anatolsk teppe

Grunnlaget for DOBAG-prosjektet var omfattende forskning på antikke tepper. Bildet viser et plantefarget, håndknyttet teppe fra Konya-regionen i Tyrkia, og er laget en gang mellom cirka 1650–1750.

Av /Los Angeles County Museum of Art.
Lisens: CC BY 2.0

DOBAG er et prosjekt administrert av Marmara-universitetet i Istanbul, Tyrkia, hvor kvinner står for håndknytting av tepper i tradisjonelle mønstre og kun bruker tråd av naturfarget, håndspunnet ull med holdbare plantefarger.

Grunnlaget for DOBAG-prosjektet var omfattende forskning på antikke tepper, slik at man fant frem til de opprinnelige fargeplantene og teknikkene. Kvinner fra fjellstrøk i Anatolia fikk tilbud om å delta i prosjektet, i og med at de behersket de gamle knytteteknikkene og kjente de gamle mønstrene. Det første DOBAG-teppet var ferdig i 1981.

Kvinnene fra forskjellige familier går ofte sammen om å knytte tepper. De danner egne kooperativ, og disse eksporterer direkte til autoriserte forhandlere over hele verden. DOBAG-prosjektet er selvfinansierende og omfatter (2004) 400 familier i 40 bygder, det vil si om lag 2500 personer. DOBAG-tepper betales per knute, hvert teppe gjennomgår en kvalitetskontroll og utstyres med et kort som viser knytterens navn, landsby, antall knuter i teppet og et garantinummer. Disse opplysningene arkiveres ved Marmara-universitetet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg