DOBAG, prosjekt administrert av Marmara-universitetet i Istanbul, Tyrkia, hvor kvinner står for håndknytting av tepper i tradisjonelle mønstre og kun bruker tråd av naturfarget, håndspunnet ull med holdbare plantefarger.

Grunnlaget for DOBAG-prosjektet var omfattende forskning på antikke tepper, slik at man fant frem til de opprinnelige fargeplantene og teknikkene. Kvinner fra fjellstrøk i Anatolia fikk tilbud om å delta i prosjektet, i og med at de behersket de gamle knytteteknikkene og kjente de gamle mønstrene. Det første DOBAG-teppet var ferdig i 1981.

Kvinnene fra forskjellige familier går ofte sammen om å knytte tepper. De danner egne kooperativ, og disse eksporterer direkte til autoriserte forhandlere over hele verden. DOBAG-prosjektet er selvfinansierende og omfatter (2004) 400 familier i 40 bygder, dvs. ca. 2500 personer. DOBAG-tepper betales per knute, hvert teppe gjennomgår en kvalitetskontroll og utstyres med et kort som viser knytterens navn, landsby, antall knuter i teppet og et garantinummer. Disse opplysningene arkiveres ved Marmara-universitetet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.