DMX

Faktaboks

DMX

egentlig Earl Simmons

Født
18. desember 1970, Yonkers, New York, USA
Død
9. april 2021, White Plain, New York, USA

Artikkelstart

DMX (egentlig Earl Simmons) var en amerikansk rapper, låtskriver og skuespiller fra Yonkers, New York. DMX (kort for Dark Man X) hadde sin storhetstid mellom 1998 og 2003, da han var en av verdens mest dominerende og suksessfulle rappere. DMX døde av en overdose i 2021, etter å hatt problemer med narkotikabruk i lengre tid.

Karriere

DMX debuterte i 1998 med It's Dark and Hell Is Hot, og fulgte allerede samme år opp med Flesh of My Flesh, Blood of My Blood. I perioden frem til 2003 ga ga han totalt ut fem album, og samtlige debuterte på førsteplass på den amerikanske albumlisten Billboard 200. Dette var en rekord som først ble slått av Beyoncé i 2016.

DMX gjorde comeback i 2006 og 2012, men klarte ikke riktig å komme tilbake til sin artistiske og kommersielle storhetstid. DMX hadde også en aktiv skuespillerkarriere, og spilte i filmer som Belly (1998) og Romeo Must Die (2000).

Narkotikaproblemer og dødsfall

DMX døde av en overdose i 2021. Han hadde siden midten av 2000-tallet hatt stadig større problemer med amerikanske ordensmakter, og rapperen hadde etter hvert blitt arrestert og fengslet en rekke ganger. Han var åpen om alkohol- og narkotikaproblemer, og mange av fengselsdommene var relatert til dette.

Rapstil

Som rapper hadde DMX en særegen stil, med en høylytt, insisterende og nærmest bjeffende vokal. Dette er særlig synlig i signaturlåter som «Ruff Ryders' Anthem» (1998), «Party Up (Up in Here)» (2000) og «X Gon' Give It to Ya» (2002). Han var en del av Ruff Ryders-kollektivet, som dominerte deler av amerikansk rap rundt årtusenskiftet, og en stor del av låtene hans ble produsert av Ruff Ryders sin stjerneprodusent Swizz Beatz.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg