DHR-400 (kjernereaktor)

Artikkelstart

DHR-400 er en kinesisk, småskala kjernereaktor som er utviklet for produksjon av fjernvarme.

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for District Heating Reactor

Reaktoren er av typen lettvannsreaktor og har en termisk ytelse på 400 MW, noe som skal være tilstrekkelig for å dekke varmebehovet til 200 000 tre-roms leiligheter. Produsert varme holdes under 100 grader celsius. Reaktoren kan da arbeide under lavt trykk, noe som bidrar til å gjøre driften av reaktoren både enklere og sikrere. Forventet levetid til reaktoren er 60 år.

Det er det kinesiske industriselskapet CNNC (China National Nuclear Corporation) som har konstruert reaktoren. Selskapet har beregnet at reaktoren kan bygges på tre år til en kostnad på 1,5 milliarder yuan (1,9 milliarder kroner). De samlede kostnadene for produsert varme vil etter selskapets beregninger ligge under prisen for varme produsert av naturgass og bruk av reaktoren skal også være økonomisk gunstig sammenlignet med kull- og kogenanlegg.

I den nordlige delen av Kina er behovet for varme til oppvarming stort. Dette har tradisjonelt blitt dekket av kullfyrte varmeverk, som har medført alvorlige luftforurensninger gjennom vintermånedene. På denne bakgrunn har Kinas nasjonale energiadministrasjon lagt fram en femårsplan for perioden 2017–2021, der det legges vekt på å utvikle ren teknologi for oppvarming basert på kjerneenergi.

Et demonstrasjonsprosjekt for DHR-400 reaktoren er planlagt for Jilin-provinsen. I Finland arbeides det også med planer om å bruke småskala kjernereaktorer for produksjon av fjernvarme, og DHR-400 reaktoren er en av de aktuelle reaktorene som er til vurdering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg