DECT

DECT er et system som gjør det mulig å etablere forbindelse mellom trådløse telefonapparater og telefonnettet. Innenfor hver celle kan det være flere apparater som kommuniserer med en basestasjon. Basestasjonene er forbundet med telefonnettet gjennom dataprosessorer.

DECT av /Store norske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

DECT, en europeisk standard for systemer for å etablere forbindelse mellom et bærbart, trådløst (radiobasert) telefonapparat (håndsett) og telefonnettet. Systemet har likheter med mobiltelefonsystemer (f.eks. GSM), men et håndsett kan bare brukes innenfor et begrenset geografisk område og etablerer forbindelse med telefonnettet via en dataprosessor.

Faktaboks

DECT
Etymologi
fra engelsk ‘Digital Enhanced Cordless Telecommunications Standard’

Oppbygging, virkemåte

Bærbare håndsett kan kommunisere med et antall basestasjoner i småcellestruktur, og basestasjonene er igjen forbundet med telefonnettet gjennom en dataprosessor. Rekkevidden til basestasjonene kan være i størrelsesorden noen få hundre meter.

DECT-systemet er tildelt frekvensbåndet 1880–1900 MHz. Siden radiostasjonene har liten rekkevidde, kan alle DECT-installasjoner benytte det samme frekvensbåndet. Ved bruk av avansert digitalteknikk og signalprosessering har systemet en kapasitet på 120 telefonkanaler innenfor dette frekvensbåndet.

Kvaliteten på telefonsambandene er som i telefonnettet for øvrig. Dette oppnås blant annet ved at basestasjonene sender samme signal ut på to separate antenner, og håndsettet velger det signalet som til enhver tid har best kvalitet (Antenna Diversity). Håndsettet har også mulighet til, gjennom samtalens løp, å skifte til ledige radiokanaler som har bedre kvalitet.

Bruk

DECT er beregnet brukt over relativt små avstander og gir da et bredt spekter av muligheter både med hensyn til kommunikasjonsegenskaper og nettkonfigurasjoner. Systemet kan i dag for eksempel benyttes til vanlig tale, ISDN grunntilknytning og dataoverføring opp til 512 kbit/s. Systemet brukes i nettkonfigurasjoner som spenner fra en enkelt trådløs telefon i en bolig til et komplett trådløst kommunikasjonsnett i en bedrift eller til å dekke et boligområde. DECT-standarden gir også mulighet for å operere sammen med GSM og UMTS.

Neste generasjon

Spesifikasjon for neste generasjon av DECT ble publisert i 2007. Den ble kalt CAT-iq (Cordless Advaned Technology - Internet and Quality).

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg