DDT

DDT, forkortelse for diklordifenyltrikloretan, klorert hydrokarbon. Det ble fremstilt av den tyske kjemikeren O. Zeidler i 1874, men de insektdrepende egenskapene ble først oppdaget i 1939–40 av den sveitsiske forskeren P. Müller. Det viste seg at DDT hadde virkning mot helsefarlige insekter som fluer, mygg, lopper og lus og mot skadeinsekter i landbruket som trips, teger, biller, sommerfugl- og bladvepslarver. Bier, rov- og snylteinsekter ble også drept, derimot ikke midder. Til forskjell fra eldre midler var DDT fettløselig, og dermed kunne det trenge gjennom insektenes hud og inn til nervesystemet slik at insektene ble lammet. DDT nedbrytes svært langsomt og har lang virkningstid. Under den annen verdenskrig fikk de allierte kjennskap til stoffet i 1942, og det ble tatt i bruk mot bl.a. mygg som overfører malaria og gulfeber, og mot kroppslus som overfører flekktyfus. Utallige liv blant soldater og sivilbefolkning ble reddet, og dr. P. Müller fikk i 1948 Nobelprisen i medisin for sin innsats.

Faktaboks

også kjent som:

diklordifenyltrikloretan

Etter krigen ble DDT et viktig bekjempelsesmiddel mot skadeinsekter i landbruket over hele verden. Det bød på mange fordeler, samtidig som bruken ikke ble ansett som helsefarlig for mennesker.

Mot forbud

Etter hvert viste forskning og erfaring at mange arter ble motstandsdyktige (resistente), og at DDT var for bestandig (persistent). Ved utstrakt bruk foregikk en opphoping (akkumulasjon) i jorden, og det fulgte næringskjedene. Spesielt rovfugler som livnærer seg av insektspisende byttedyr, ble utsatt for kraftige bestandsreduksjoner, fordi DDT-opphoping førte til nedsatt formeringsevne. I små mengder ble det også transportert via luft og havstrømmer. Det kolossale forbruket førte etter hvert til at DDT ble et globalt problem. Det ville kunne få uoverskuelige og irreversible økologiske virkninger. Forbud eller sterke restriksjoner for bruken ble i 1970-årene innført i en rekke land over hele verden. I Norge ble DDT forbudt i 1970. Unntatt var dypping av granplanter for bekjempelse av gransnutebille ved skogplanteskolene, men også denne bruken ble forbudt fra og med 1989.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg