Døden på Oslo S

Artikkelstart

Døden på Oslo S er en spillefilm fra 1990 regissert av Eva Isaksen, med manus av Axel Hellstenius etter Ingvar Ambjørnsens populære ungdomsroman ved samme navn fra 1988.

Filmens troverdige miljøskildringer og usminkete fremstilling av både Oslos kriminelle underverden og utfordringene ved å være tenåring, har gjort den til en moderne klassiker.

Den var den første av tre filmer om kameratene Pelle og Proffen; den ble etterfulgt av Giftige løgner (1992) og De blå ulvene (1993).

Handling

Handlingen er lagt til Oslo og et miljø preget av narkotika og prostitusjon. Tenåringene Pelle og Proffen, spilt av Håvard Bakke og Tommy Karlsen, blir kjent med hovedstadens mørke bakside gjennom Filla og Stein, som bor på et guttehjem hvor bestyreren er involvert i kriminelle handlinger. Pelle møter og forelsker seg i Lena. Når hun kort tid etter forsvinner sporløst, våkner detektiv-instinktet i de to vennene.

Skuespillere og andre bidrag

Filmen var Håvard Bakkes gjennombrudd som skuespiller. Helle Beck Figenschow hadde rollen som Lena, Bjørn Sundquist spilte bestyrer Skånseth, og Viggo Jønsberg og Brit Elisabeth Haagensli var Pelles behjelpelige foreldre.

Foto var ved Philip Øgaard og Knut Kirkaas Pedersen, og filmen hadde musikk komponert av Kjartan Kristiansen og DumDum Boys.

Pris

Filmen ble hedret med Amandaprisen for beste barne- og ungdomsfilm i 1991.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg