Faktaboks

Cádiz
Uttale
kˈaðiþ
Cadiz
Cádiz
Av .
Lisens: Gnu FDL
Cadiz

Cádiz. Restaurert husrekke ved havnen. I bakgrunnen tårnene og kuppelen til den «nye» katedralen, reist i nyklassisistisk stil 1722−1838. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Cádiz er en by i Spania. Byen er hovedstad i provinsen Cádiz, og ligger ved Atlanterhavet. Innbyggertallet er 123 948 (2012). Byen ligger ytterst på en halvøy som er forbundet med fastlandet ved en åtte km lang landtunge. Cádizbukta innenfor danner en rommelig naturhavn.

Næringsliv

Cádiz er først og fremst en havne- og handelsby. Det drives blant annet eksport av sherry, salt, olivenolje, kork og fisk, mens det drives import av blant annet kull, jern, maskiner, korn og kaffe. Ellers er cruisetrafikk, skipsbygging og fiskeindustri viktig for økonomien.

Institusjoner

Universitetet i Cádiz ble grunnlagt i 1979. Før dette hadde byen medisinsk fakultet fra 1844, tilknyttet universitetet i Sevilla, sjøfartsskole, og et kunstakademi med en fin samling spansk malerkunst. Byen er erkebispesete for provinsen Cadiz og for Ceuta i Nord-Afrika. Inne i Cádizbukta ligger byen San Fernando med marineverft og arsenaler.

Arkitektur

Byen er vakker med høye, hvite hus med flate tak og utsiktstårn, palmealleer og parker. Den gamle katedralen er fra 1200-tallet og ombygd ca. 1600, den nye er fra 1722–1838. En av Europas lengste broer (Puente José León de Carranza, 3400 meter, ferdig i 1969) fører over til Puerto Real på den andre siden av bukta. En ny bro (Puente de la Constitución de 1812) ble tatt i bruk i 2015.

Historikk

Den spanske grunnlovsforsamlingen
Den spanske grunnlovforsamlingen, Cádiz
Av .

Cádiz er en av Europas eldste byer. Den ble grunnlagt av fønikerne ca. 1100 fvt. som Gadir. Senere kom den i kartagernes, derpå i romernes besittelse (206 fvt.) og ble da kalt Gades. Araberne erobret byen i 711 og styrte til 1262.

På 1500-tallet hadde byen sin storhetstid som hovedhavn for Spanias handel med sine kolonier. I 1596 ble Cádiz plyndret av engelskmennene. Under krigen med Frankrike i 1808–1812 var den sete for regjeringen og nasjonalforsamlingen, Las Cortes. Den spanske grunnloven (1812) ble utarbeidet her.

I 1820 var Cádiz med sine cirka 75 000 innbyggere en folkerik by sammenliknet med andre spanske byer. Byen ble inntatt av franskmennene i 1823. I Cádiz begynte 1868-revolusjonen mot Isabella 2. Byens betydning gikk tilbake etter at de spanske koloniene ble uavhengige og som følge av den spansk-amerikanske krig i 1898.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Lars Mæhlum

Ingen arkeologiske bevis for at byen er grunnlagt så tidlig. Alt tyder på at fønikerne ikke etablerte kolonier i vestlige Middelhav før ca. 800.

svarte Gunn Aarli

Det er riktig. Takk for at du retter oppmerksomheten mot et interessant poeng. Det er først og fremst historiske kilder, blant annet Velleius, Strabon og Posidonius, som er blitt brukt som hovedreferanser for å hevde at byen ble grunnlagt så tidlig. Ifølge arkeologer er de fønikiske utgravningene i byen Cádiz fra slutten av det 9. århundre. De fønikiske utgravningene ligger ytterst på halvøyen og består blant annet av åtte hus og to gater.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg