Faktaboks

Czesław Pruszyński
Født
2. mai 1890, Żytomierz, russisk Polen (dagens Zjytomyr i Ukraina)
Død
31. desember 1965
Levetid - kommentar
begravet i Risør

Czesław Pruszyński var en polsk greve, diplomat, jurist og heraldiker. Han var polsk sendemann i Norge i årene 1919–1921.

Pruszyński kom fra en polsk adelsfamilie og var født i Żytomierz, russisk Polen (dagens Zjytomyr i Ukraina). Han studerte jus i St. Petersburg, og skrev en folkerettslig doktorgradsavhandling.

I oktober 1918 ble han sendt til Skandinavia med et mål om å etablere forbindelser med ententemaktene. Han søkte også om å få mathjelp for krigsrammet Polen. Etter at Polen ble uavhengig, dro han som ekspert i historiske og juridiske spørsmål med den polske delegasjonen til fredskonferansen i Paris i 1919.

I juni 1919 ble han utnevnt til overordentlig sendemann og befullmektiget minister i Kristiania (Oslo), en posisjon han holdt fram til april 1921. I hans tid som sendemann ble det inngått to kontrakter for leveranse av norsk saltsild til Polen, og to finansavtaler. Mens han tjenestegjorde i Norge giftet han seg med Wenche Christiane Grove Prebensen, datter av diplomat og tidligere odelstingspresident Nikolai Christian Grove Prebensen.

Hans diplomatiske karriere endte i 1924, da han ble urettmessig sagt opp. Selv om han senere vant fram i domstolen og fikk oppreisning, vendte han ikke tilbake til aktiv tjeneste, men henga seg til historiske og heraldiske studier. Ekteparet bodde da i lengre perioder på konas familiegård på Utnes i Hisøy ved Arendal.

Under andre verdenskrig oppholdt ekteparet seg i Warszawa. Pruszyński deltok i kampene under den tyske invasjonen i september 1939, og under Warszawaoppstanden i 1944. Hans kone døde som følge av skader hun fikk under Warszawaoppstanden.

I 1950 flyttet han tilbake til Norge. Fra 1951 var han den polske eksilregjeringens sendemann til Norge, og fra 1957 også til Danmark og Sverige.

Pruszyński var ridder av første klasse av St. Olavs Orden, og hadde også ordener fra andre land.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Internetowy Polski Słownik Biograficzny
  • Jaworski, Pawel, Polska niepodległa wobec Skandynawii (Wrocław, 2001)
  • Łoza, Stanisław (red.), Czy wiesz kto to jest? (Warszawa, 1938)
  • Nedenæs Amtstidende, 2. juni 1920
  • Stachurska, Marta Magdalena, Norweska opinia publiczna wobec Polski w latach 1918-1921, i Jan Szymański (red.), Polska-Norwegia 1905-2005 (Gdańsk, 2006), s. 79-90.
  • Szymański, Jan, Etablering av diplomatiske forbindelser mellom Polen og Norge i årene 1919-1923, Folia Scandinavica 9 (2006)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg