Cypripedium

Cypripedium reginae fra Vermont, USA
Cypripedium reginae, gruppe
Av .

Artikkelstart

Cypripedium er en slekt i orkidéfamilien som har cirka 50 arter i Europa, Asia og Nord-Amerika. Dette er flerårige urter, som visner ned om vinteren og overvintrer ved hjelp av rotstokker. Plantene har en opprett stengel med ovale, mer eller mindre spisse blad og store, ømtålige blomster, som har en stor, oppblåst, tøffellignende leppe.

Faktaboks

Uttale
sypripˈedium
Etymologi

Av gresk kupris - et gammelt navn på Afrodite og pedilon - sko eller sandal

Det er én viltvoksende art i Norge, marisko. Rosemarisko, C. reginae, er Minnesotas delstatsblomst. Enkelte hardføre arter dyrkes som prydplanter på friland i Norge.

Navnet Cypripedium brukes av og til feilaktig om arter av de nærstående slektene Paphiopedilum og Phragmopedium som dyrkes noe som prydplanter i veksthus. Alle disse tre slektene hører til en av underfamiliene i orkidéfamilien som karakteriseres av at alle har den samme typen oppblåst leppe og at de har to fungerende pollenknapper med løst, klebrig pollen. Det at disse artene ikke har pollen som er pakka tett sammen i pollinier som fraktes i en pakke av pollinatoren gjør at underfamilien regnes som en tidlig utvikla grein av den store orkidéfamilien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg