Cynomorium coccineum

Cynomorium coccineum. Blomsterstanden er det eneste som er synlig over bakken.
Cynomorium coccineum
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Cynomorium coccineum er en blomsterplante i familien Cynomoriaceae som snylter på røttene til ulike salttålende planter. Det eneste av plantene som er synlig over bakken er den brunlige, kolbeforma blomsterstanden som minner litt om en hattsopp og som har gitt opphav til navnet «maltesersopp». Denne arten finnes blant annet i middelhavsområdet.

Faktaboks

Uttale
cynomˈorium coccˈinium
Etymologi

Fra gresk kynos, hund og morion, penis og fra latin coccinus, purpurrød.

Også kjent som

maltesersopp

Utseende

Plantene er flerårige urter som parasitterer andre planter og som derfor mangler klorofyll. Røttene er kjøttfulle jordstengler som er festa til røttene til andre planter, særlig arter i amarantfamlien, solrosefamilien og tamariskfamilien.

Plantene har vanligvis én, ugreina stengel med små, skjellforma blader. Blomsterstanden er kolbeforma og har tett med små enkjønna blomster. Blomstene har fire til seks blomsterblader og er svært enkle; hannblomstene har én pollenbærer og hunnblomstene én griffel. Plantene pollineres trolig av fluer. Fruktene er små nøtter.

Utbredelse

Arten finnes i ørkener og tørre områder, ofte på saltpåvirka mark. I middelhavsområdet finnes arten fra Kanariøyene, rundt Middelhavet og østover til Den arabiske halvøya. Arten finnes også i Sentral-Asia fra Mongolia til nordlige Kina.

Navn og bruk

Den del av planta som er over jorda, kan minne om en hattsopp og derfor kalles planta «maltesersopp». Tidligere ble den brukt i folkemedisinen som blodstillende middel og etter signaturlæra ble den også brukt som potensmiddel.

De overjordiske delene er spiselige og har vært sanket og spist i hundrevis av år.

Systematikk

Cynomorium er den eneste slekta i familien Cynomoriaceae. Det er ulike meninger om det er kun én art eller om plantene i middelhavsområdet bør regnes til en art og de asiatiske til en annen. Hvis løsningen er to arter, kalles det asiatiske taksonet Cynomorium songaricum.

Cynomorium-slekta ble tidligere inkludert i familien Balanophoraceae som også er helparasittiske planter. Etter nyere analyser er det mer sannsynlig at denne slekta utgjør en systematisk isolert gruppe som trolig er mer beslekta med sildrefamilien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg