Fossil benettite

Frøkapsler og blader av Cycadeoider (Benettiter) frra the Weald, Storbrittania. Bildet er hentet fra: Catalogue of the Mesozoic plants in the Department of Geology, British Museum (Natural History) 1895, Plate X.

Av .
Fossilt blad
Blad av den jurassiske cycadeoideen Zamites mariposana fra California.
Av .

Cycadeoider (Benettiter) er en orden av utdødde, nakenfrøete planter. De utgjorde en betydelig del av Jordens vegetasjon fra trias til midtre kritt, da dekkfrøete blomsterplanter overtok (130–240 millioner år siden). Gruppen ble tidligere kalt Benettiter, men omtales i dag vanligvis som Cycadeoidales.

Faktaboks

Uttale
Cycadeoi'der (bennettˈiter)
Etymologi

Navn etter sin likhet med Cycadéene. Det eldre navnet 'benettiter' er etter den britiske botanikeren John Joseph Bennett.

Også kjent som
Cycadeoidales, Bennettitales

Beskrivelse

Cycadeoidene var treformede, med lave stammer og lange, finnete blad. Bladene lignet dem hos konglepalmer, (cycadéer), men cycadeoidene hadde svært annerledes frøorganer, noe som tyder på at de hadde felles opphav, men ikke var svært nær beslektet. Reproduksjonsorganene har blitt beskrevet som blomsteraktige , men de er i virkeligheten kongler som ligner mer på de man ser hos bartrær enn de som finnes hos cycadéene. Cycadeoidene var altså nakenfrøete (gymnospermer), og er ikke ansett å være i slekt med blomsterplantene (angiospermer).

Familier

Ordenen Cycadeoidales inneholder to familier Williamsoniacea og Cycadeoidacea.

Williamsoniacea hadde relativt tynne, grenete stammer, med avlange blader som kunne være flikete som bregner. Ved hvert forgreningspunkt bar den en kongle. Senere arter fikk kraftigere stammer med bark som bestod av spiraler av visne bladbaser, som hos palmer i dag.

Cycadeoidacea hadde tykke, korte (30–100 cm) stammer som så ut som en stor ananas med lange, flikete blader. Barken bestod også her av spiraler av visne bladbaser. Konglene var delvis dekket av treets bark. Konglene var også stort sett helt lukket, slik at pollinering måtte foregå innenfor hver enkelt kongle. Eventuelt kunne man tenke seg at polinering kunne foregå ved hjelp av borende insekter.

Utbredelse

Cycadeoidene oppstod i slutten av trias, og var vanlige og vidt utbredt på de fleste kontinenter gjennom mesozoikum, men døde ut i slutten av kritt.

I Norge har cycadeoidene blitt funnet i jurassiske sedimenter på Andøya og i triassiske avsetninger på Hopen, Svalbard. I de sistnevnte fossilene har man funnet spor etter en rik fauna av plantereste-etere, som midd og andre arthropoder som bodde i trærnes røtter.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg