Cunojávrihytta

Cunojavrihytta.

Artikkelstart

Cunojávrihytta er en ubetjent turisthytte sør i Narvikfjellan, like ved svenskegrensen. Hytta drives av Narvik og Omegn Turistforening (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Narvik, Nordland, 709 meter over havet.

Fra turisthytta er det merkede sommerruter til Oallavagge rastebu, Hunddalshytta, Storsteinshytta, Cáihnavággihytta og Unna Allakas Fjällstuga i Sverige. Forbi Cunojávrihytta går langrutene Grensesømmen, Nordkalottruta, Nordlandsruta og E1.

Navnet

Det samiske navnet Cunojávri er omstridt, javvre betyr innsjø. Cuno betyr tørr sand som fyker med vinden, men det er det lite av i myrene rundt der hytta ligger. Derimot kan forstavelsen være avledet av ordet kuono som betyr fure i snøen.

Historikk

Den første Cunojávrihytta ble bygget av Narvik og Omegn Turistforening på 1930-tallet. Det var ei tømmerhytte med mer enn 30 senger som lå nesten inne på svenskegrensen. Under andre verdenskrig brukte tyskerne den som oppholdssted for sine grensevakter, noe som ble flere flyktningers skjebne. En flyktningrute gikk nede fra Skjomen, og i mørke og usiktbart vær hendte det ved et par anledninger at grupper av trøtte og frosne flyktninger banket på døra overbevist om at de endelig hadde kommet seg over til Sverige. For å hindre at flere landsmenn på flukt skulle bli tatt til fange på denne måten, satte derfor norske motstandsmenn fyr på tømmerhytta. Dermed ble det slutt på misforståelsene, men tyskerne ble en selvfølgelig ikke kvitt, de var snart på plass igjen, men nå innlosjert i såkalte finnlandstelt, hytter laget av finer.

Da Cunojavrihyttene skulle gjenreises etter krigen ble det bestemt å flytte den noen kilometer østover til ei tomt som var mindre utsatt for vind. Den nye hytta ble adskillig mindre og har i alt ni sengeplasser.

Kart

Cunojávrihytta
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg