Cumbria, administrativ enhet i Storbritannia, nordvestlige England, omfatter grevskapene Cumberland og Westmoreland, samt mindre deler av Lancashire og Yorkshire; 6824 km2 med 487 800 innb. (2001).

Strekker seg langs Irskesjøen fra Morecombe Bay til Solway Firth; omfatter det naturskjønne Lake District. Landskapet domineres av Penninene og Cumbrian Mountains; høyeste topper er Scafell (978 moh.), Helvellyn (951 moh.) og Skiddaw (931 moh.). Mellom disse fjellene ligger et lavlandsområde omkring Carlisle, som dreneres av elvene Eden og Kent. Flere av elvene er gode lakseelver.

Jordbruket er i lavlandet basert på melkeproduksjon og dyrking av havre og rotvekster; i høylandet drives saueoppdrett. Industrien er relativt beskjeden; viktigste industriby (skipsverft) er Barrow-in-Furness. En del lettindustri, særlig i Workington og Whitenhaven. Turisme. Industrien var tidligere knyttet til lokale forekomster av kull som nå er uttømt. Ved Sellafield ligger Storbritannias første kjernekraftverk, i drift fra 1956.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.