Cultura sparebank, bank grunnlagt i 1996 som en videreføring av Cultura lånesamvirke (grunnlagt 1986). Bankens formålsparagraf er todelt : 1) Finansiere samfunnsnyttige prosjekter, 2) Inspirere til ny tenkning omkring penger og økonomi. Initiativtakerne var inspirert av Rudolf Steiners økonomiske ideer.

Internasjonalt finnes det en rekke beslektede bankvirksomheter med røtter både i og utenfor antroposofien, som med et samlebegrep kan kalles «social banking». I dette ligger at banken har etiske kriterier for utlånsvirksomheten, kombinert med transparens, det vil si at banken offentliggjør hva pengene lånes ut til. Målet er på denne måten å skape en forbindelse mellom innskytere og låntakere. Cultura banks utlån finnes hovedsakelig innenfor miljø, økologi, omsorg, kultur, alternativ pedagogikk og bistand, dessuten mikrolån til etablerere. Listen over utlånsprosjekter offentliggjøres.

På innskuddssiden tilbyr Cultura bank de fleste vanlige banktjenester til privatpersoner og bedrifter. Banken har vedtaksfestet at den skal ha full innskuddsdekning for utlånene, den spekulerer ikke i aksjer eller valuta og er derfor i mindre grad enn andre banker berørt av svingninger i den internasjonale finansverden.

Cultura bank gir en del av sitt overskudd til Cultura gavefond, et frittstående fond, som forvalter gavepenger. Cultura garantifond er et annet frittstående fond, også det bygd opp med gavepenger, som hjelper prosjekter ved å stille garanti for lån i Cultura bank. Også disse virksomhetene springer ut av Rudolf Steiners økonomiske ideer, der betydningen av gavepenger sees som viktig for utviklingen av et fritt kulturliv. Cultura bank utgir tidsskriftet Pengevirke i samarbeid med Andelskassen Merkur i Danmark. Formålet er å spre nye tanker om penger og økonomi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.