Culex modestus
Av /Shutterstock.

Culex modestus er en mygg i familien stikkmygg (Culicidae). De suger blod fra mange ulike fuglearter, men er også tiltrukket av mennesker. Det er vist at denne myggen kan være en effektiv vektor for vestnilvirus og den kan overføre viruset fra fugl til mennesket.

Det fulle vitenskapelige navnet er Culex (Barraudius) modestus Ficalbi, 1889, som betyr at den ble beskrevet første gang av Ficalbi i 1889.

Lokalitet

Culex modestus lever i tempererte områder i Europa, Asia og Nord-Afrika. Den er observert i Sverige og Danmark, men ennå ikke i Norge. Myggen foretrekker å forplante seg i vegetasjon som er permanente slik som rismarker og myr.

Av Artsdatabanken er Culex modestus vurdert til en art med potensielt høy risiko for å bli etablert i Norge.

Vektor for virus

I tillegg til og potensielt kunne spre vestnilviruset, er Culex modestus også en sannsynlig vektor for usutuvirus (en type japansk encefalitt), fuglemalaria (Plasmodium spp.) og parasittiske hjerteorm (Dirofilaria spp.), en type rundorm som kan infisere hunder og andre pattedyr, men sjelden mennesket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg