Faktaboks

Crozetøyene

Îles de Crozet

Uttale
kråzˈe
Kart
Kart over Crozetøyene
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Crozetøyene er en fransk øygruppe (Îles Crozet) i den sørlige delen av Det indiske hav, på cirka 46° sørlig bredde og 51° østlig lengde. Den er en del av De franske sørterritorier.

Crozetøyene består av 5 større og 15 mindre øyer som dekker 505 kvadratkilometer (km2). Øyene er uten fast bosetting. De største øyene er Île aux Cochons, Île de la Possession og Île de l'Est. Øyene er vulkanske, med topper over 1900 meter over havet. Klimaet er sub-arktisk og vegetasjonen er sparsom. Siden 1963 har forsknings- og meteorologiske stasjonen Alfred Faure (Port Alfred) på østsiden av Possessionøya vært i virksomhet.

Historie

Possessionøya ble oppdaget i 1772 av kaptein (fornavnet oppgis i forskjellige dokumenter som Marc Macé, Marie, Marie-Joseph) Marion du Fresne (1724−1772) og hans nestkommanderende Jules Marie Crozet (1728−1782).

I 1803 ankom hval- og selfangere øygruppen, hovedsakelig amerikanske. Oljen ble kokt ut av dyrenes spekk i jerngryter plassert på teglsteinsfundamenter på strender. Dette varte til omkring 1830, da kokeprosessen ble foretatt på fabrikkskip istedenfor på land. Rester av aktiviteten på land kan fremdeles ses, i tillegg til enkelte graver. Vitenskapelige ekspedisjoner besøkte øygruppen, noen forgjeves grunnet vanskelige landingsforhold. Rester av små hytter finnes etter sjømenn som havarerte på øygruppen.

Øyene er franske fra 1893, og er siden 1955 administrert som del av De franske sørterritorier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg