Craig Venter

Faktaboks

Craig Venter
Født
14. oktober 1946
Død

Craig Venter, amerikansk biokjemiker og forretningsmann som er kjent blant annet for sitt arbeid med menneskegenomet og for å ha lykkes i å skape en selvreplikerende bakteriestamme med innsatt syntetisk genom.

Venter startet i 1992 The Institute of Genomic Research (TIGR), som i 1995 hadde analysert den komplette DNA-sekvens av bakterien Haemophilus influenzae og senere ytterligere seks andre mikrober.

I 1998 startet han firmaet Celera Genomics Corp., som med 257 sekvensmaskiner og en egenutviklet metode sekvenserte den viktigste delen av det humane genomet i løpet av perioden 1999–2000. I år 2000 kunngjorde Venter og Francis Collins, lederen av den offentlige innsatsen for å kartlegge menneskegenomet (se human genomprosjektet), at de sammen ville publisere et utkast til menneskegenomet. De publiserte utkastet i februar 2001, og det fulle genomet ble publisert i april 2003.

Venters genom var det første genomet til å bli sekvensert fra ett menneske, heller enn sammensatt fra flere individer.

I 2010 kunngjorde J. Craig Venter Institute at de hadde lykkes i å sette et syntetisk generert genom inn i en bakterie som var tømt for genetisk materiale, for så at denne ble en selvreplikerende bakteriestamme. Denne bakteriestammen har fått navnet Mycoplasma laboratorium, og er basert på Mycoplasma genitalium.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg