Craig Venter, amerikansk biokjemiker og forretningsmann som er kjent blant annet for sitt arbeid med menneskegenomet og for å ha lykkes i å skape en selvreplikerende bakteriestamme med innsatt syntetisk genom.

Venter startet i 1992 The Institute of Genomic Research (TIGR), som i 1995 hadde analysert den komplette DNA-sekvens av bakterien Haemophilus influenzae og senere ytterligere seks andre mikrober.

I 1998 startet han firmaet Celera Genomics Corp., som med 257 sekvensmaskiner og en egenutviklet metode sekvenserte den viktigste delen av det humane genomet i løpet av perioden 1999–2000. I år 2000 kunngjorde Venter og Francis Collins, lederen av den offentlige innsatsen for å kartlegge menneskegenomet (se human genomprosjektet), at de sammen ville publisere et utkast til menneskegenomet. De publiserte utkastet i februar 2001, og det fulle genomet ble publisert i april 2003. 

Venters genom var det første genomet til å bli sekvensert fra ett menneske, heller enn sammensatt fra flere individer. 

I 2010 kunngjorde J. Craig Venter Institute at de hadde lykkes i å sette et syntetisk generert genom inn i en bakterie som var tømt for genetisk materiale, for så at denne ble en selvreplikerende bakteriestamme. Denne bakteriestammen har fått navnet Mycoplasma laboratorium, og er basert på Mycoplasma genitalium.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.