Coventry

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Coventry er en by i Storbritannia, England, i grevskapet Warwickshire, 25 kilometer øst for Birmingham. Byen hadde 316 960 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et areal på 99 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale
kˈåvəntri

Coventry er en viktig industriby der produksjonen av biler, fly, traktorer, elektromotorer og sykler har vært stor. I dag er bilproduksjonen nesten helt forsvunnet, men Jaguar har beholdt hovedkvarteret sitt og Peugeot har delelageret sitt her. Londondrosjen er den eneste bilen som fortsattbygges i Coventry. I løpet av de senere årene har næringslivet flyttet seg fra industriproduksjon til tjenesteytende næringer, finans, forsikring, logistikk og kreative næringer, men fortsatt produserers det elektronikk, maskinverktøy, landsbruksmaskiner og telekommunikasjonsutstyr.

Coventry har to universiteter; Coventry University fra 1843 og University of Warwick fra 1965 og tre høyskoler. St Michael's Cathedral er byens mest kjente landemerke og største turistattraksjon sammen med Coventry Transport Museum.

Coventry vokste opp omkring et benediktinerkloster som ble grunnlagt 1043 av Lady Godiva og hennes mann. Sagnet om Lady Godiva feires fortsatt hvert år med en folkefest. Coventry ble tidlig kjent for sin handel med ull og tøyer; men på 1800-tallet ble byen det første sentrum for den britiske sykkelindustrien (1868) og bilindustrien (1896).

Den 14.–15. november 1940 under andre verdenskrig ble Coventry utsatt for et ødeleggende tysk flyangrep, som særlig gjorde skade i den gamle bykjernen. Av St. Michaels-katedralen fra 1300-tallet står bare det 90 m høye tårnet igjen. Den nye katedralen som ble innviet i 1962 ble oppført ved ruinene av den gamle, og omfatter blant annet fasadeskulptur av Sir Jacob Epstein og det sirkelrunde økumeniske kapellet Chapel of Unity.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg