Coro

Byen Coro har 602 historiske bygninger fra kolonitiden, ifølge UNESCO.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Coro er en by i Venezuela, innerst på halvøya Paraguaná, øst for Maracaibosjøen. Byen har om lag 170 000 innbyggere og utgjør hovedstaden i delstaten Falcón.

Faktaboks

Uttale
kˈårå

Som landets tidligere hovedstad har Coro mange fortidsminner. Sammen med havnen La Vela, elleve kilometer nordøst for byen, står den oppført på UNESCOs verdensarvliste. I 2005 ble Coro også oppført på UNESCOs liste over truede verdensarvsteder.

Historie

Byen ble anlagt i 1527 under navnet Santa Ana de Coriana, men ble kalt Venezuela, 'Lille Venezia', etter en urfolklandsby som var bygd på pæler ute i lagunen. Byen var hovedsete for det tyske handelshuset Welser, som hadde pant i koloniene for lån til keiser Karl 5. Coro var en av de viktigste byene på nordkysten og var til 1578 hovedstaden i provinsen Venezuela. B

yen har over 600 historiske bygninger og står oppført på UNESCOs verdensarvliste. Mange av byggverkene er uttrykk for andalusisk (sør-spansk) arkitektur, men bygget med tradisjonelle lokale materialer som adobe og leirklining. Klimaendringer, særlig kraftig regn, har forårsaket skade på kulturarven.

Les mer i Store norske leksikon

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg