Cornish Alps

Cornish Alps er i virkeligheten avfallshauger fra leireutvinning til porselensproduksjon.
Cornish Alps
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Cornish Alps er et antall spisse topper i England, ved St. Austell i grevskapet Cornwall. Disse har oppstått som tipphauger fra leireutvinning til porselensproduksjon.

Kaolinleire ble først brukt i Kina for mer enn 10 000 år siden, men apotekeren William Cookworthy fant et materiale som lignet kaolin på Tregonning Hill ved Germoe i Cornwall, hvor en sjelden type nedbrytbar granitt oppstår naturlig. Han utviklet en måte å skille urenheter fra materialet, patenterte i 1768 sin egen oppskrift for å lage porselen og etablerte Plymouth Porcelain Factory.

Leireforekomsten i Cornwall var verdens største og etter hvert ble det også funnet andre bruksområder for den, blant annet i papir, maling og gummi. På midten av 1800-tallet var mer enn 7000 personer i arbeid og foredlet 65 000 tonn leire. I 1910 produserte Cornwall halvparten av all leire til porselensproduksjon i verden, omlag én million tonn årlig. Hvert tonn ferdig behandlet leire ga fem tonn avfall, og slik vokste tipphaugene seg store og høye.

I dag finnes et museum, Wheal Martyn Heritage Museum, på stedet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg