Faktaboks

Constantin Meunier
Uttale
mønjˈe
Født
12. april 1831, Etterbeek, Belgia
Død
4. april 1905, Ixelles, Belgia
Selvportrett
Av .

Constantin Meunier var en belgisk billedhugger, maler og grafiker.

Han var elev av sin bror Jean-Baptiste Meunier, billedhuggeren Charles-Auguste Fraikin og maleren François Joseph Navez. Han debuterte som billedhugger med Bekransningen (1851), men gikk i 1857 over til maleriet.

Påvirket av Jean-François Millet utførte han malerier med en sosial og religiøs idé, men det var som illustratør til Lemonniers Le Tour du Monde (1880) at han fant sitt område som skildrer av fabrikkarbeidere og gruvearbeidere. Paletten hans ble lysere og teknikken mer impresjonistisk.

Meuniers fant imidlertid skulpturen bedre skikket til gjengivelse av realistiske motiver og tok denne kunstarten opp igjen. Stilistisk viser han påvirkning fra Auguste Rodins impresjonisme, men når etter hvert frem til et klarere og strengere formspråk. Gjennom den skulpturale skildringen av gruvearbeidere og deres miljø sikret han seg en fremstående plass i europeisk skulptur i siste halvdel av 1800-tallet.

Nasjonalmuseet eier Gruvearbeider (relieff), Arbeider (statuett) og Anvers (byste).

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Constantin Meunier

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg