Irsk feminist og frihetsforkjemper (1868-1927), født Constance Gore-Booth. Constance Gore-Booth, senere Grevinne Markiewicz var en av lederne under påskeopprøret i 1916 og en av de viktigste irske politikerne i begynnelsen av det 20. århundret.

Mens hun studerte kunst i London ble hun medlem av National Union of Women's Suffrage Societies (NUWSS), og hun var senere med på å danne Sligo Women's Suffrage Association sammen med sin søster Eva Gore-Booth. Hun giftet seg med den polske adelsmannen Casimir Markiewicz i 1900.

Under utestengningen av arbeiderne ved Dublin havn i 1913 (the Dublin lockout) slo hun seg sammen med arbeiderbevegelsens grunnlegger James Connolly og drev suppekjøkken utenfor Liberty Hall i Dublin for å holde liv i havnearbeiderne. Under påskeopprøret i 1916 var Markiewicz med i Inghinidhe na hÉireann (Døtre av Irland), en nasjonalistisk organisasjon grunnlagt av Maud Gonne i 1900, og hun fungerte som kommandant for Irish Citizen Army. Etter opprøret ble hun fengslet, men fordi hun var kvinne var hun en av opprørets få ledere som ikke ble henrettet, og hun slapp ut av fengsel allerede i 1917.

I kjølvannet av opprøret ble Markiewicz æresmedlem av Irish Women's Workers' Union, og i 1918 var hun den første kvinnen som ble valgt inn i The House of Commons i Westminster. Som medlem av nasjonalistpartiet Sinn Féin valgte hun imidlertid å ikke ta sitt sete ved Westminster, men fungerte i stedet som arbeidsminister i den første Dáil, Irlands ulovlige overgangsregjering. I 1923 ble hun valgt inn i The Irish Free State Parliament, den første lovlige regjeringen i Irland. Constance Markiewicz er gravlagt på Glasnevin Cemetery i Dublin.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.