Comfortlessbreen

Utsnitt av svalbardkart som viser Comfortlessbreen samt Uvêrsbreen og Uvêrsøyra like sør for Ny-Ålesund

Artikkelstart

Comfortlessbreen er en 14 km lang og inntil 3 km bred isbre på vestkysten av SpitsbergenSvalbard, like sør for Ny–Ålesund. Den munner ut i havet ved Engelskbukta i Forlandsundet.

Faktaboks

Uttale
kˈʌmfətləs-

Breen er et av flere store utløp fra det isdekte området mellom James I Land og Oscar II Land på nordvest-Spitsbergen. Tidligere gikk Comfortlessbreen sammen med Uvêrsbreen i et felles utløp i Engelskbukta. Tilbaketrekning av særlig Uvêrsbreen har gjørt at bare Comfortlessbreen når sjøen, mens Uvêrsbreen slutter i et moreneområde innenfor Uvêrsøyra.

Breen ble krysset av en gruppe ledet av Gunnar Isachsen i 1909 på Isachsens første selvstendige kartleggingsekspedisjon til Svalbard.

Navn

Navnet Comfortless Glacier er kjent fra 1898 på kart utarbeidet etter Sir Martin Conways utforskninger av breer på Svalbard. Engelske Conway (1856–1937) var en viktig tidlig utforsker av Svalbard. På et nederlandsk kart fra 1613 var Engelskbukta oppført som Coue Comfortless, og dette navnet var senere videreført av flere inkludert Conway (Cove Comfortless). Det kan tenkes at det nederlandske navnet indikerte manglende ly for skip eller mannskap.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • The Place Names of Svalbard, Rapportserie nr. 122, Norsk polarinstitutt, isbn 82-7666-194-7

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg