Comédie-Française

Artikkelstart

Comédie-Française er Frankrikes nasjonalscene og Europas eldste nasjonalteater.

Faktaboks

Uttale
kåmedˈi frãsˈɛ:z

Det ble grunnlagt i 1680 etter ordre fra Ludvig 14. Ved Molières død i 1673 gikk skuespillerne i Théâtre du Marais sammen med Molières trupp og spilte på Hôtel de Guénégaud. Troupe Unique, som den sammensluttede truppen kalte seg, slo seg så igjen sammen med truppen på Hôtel de Bourgogne, som spilte tragedier. Dette var utgangspunktet for Comédie-Française, som skulle ha monopol på å spille det klassiske tragedie- og komedierepertoaret.

Den første lederen av det nyopprettede Théâtre Français, som teateret het til å begynne med, var La Grande, en av Molières skuespillere. Fast spillested den første tiden var Hôtel de Guénégaud, mens Hôtel de Bourgogne helt ble overlatt de italienske skuespillerne i Comédie-Italienne. Comédie-Française ble organisert som et aksjeselskap med skuespillerne som aksjeinnehavere. På den måten ble den gamle tradisjonen med de selvstyrte truppene fortsatt, noe som i prinsippet er tilfelle den dag i dag, med den eldste skuespilleren som leder (doyen) for skuespillerne. Truppen var forpliktet til å spille for hoffet, noe som også fortsatt gjelder ved statsbesøk, med privatforestillinger i presidentpalasset.

Under revolusjonen ble Comédie-Française omskapt til Théatre de la République, men Napoleon ga teateret sin gamle status tilbake etter i noen grad å ha reformert styringsmåten. Monopolsituasjonen ble delvis opphevet i 1806 og helt opphevet i 1884. Fortsatt har Comédie-Française beholdt tradisjonene fra Molière-tiden og den franske klassisismen, selv om moderne dramatikk også har fått innpass.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg