Columbus (by i Georgia, USA)

Chattahoochee River
Columbus ligger ved Chattahoochee River, rett overfor Phenix City i Alabama.
Fort Benning
Ved Columbus ligger det store militæranlegget Fort Benning.

Artikkelstart

Columbus er en by i delstaten Georgia i USA, ved Chattahoochee River, rett overfor Phenix City i Alabama. Byen har 194 058 innbyggere, og danner kjernen i en større byregion (metropolitan area) med 303 811 innbyggere (U.S. Census, 2017).

Faktaboks

Uttale
kəlˈʌmbəs

Næringsliv og kultur

Columbus er et av de viktigste sentrene for bomullsindustrien i Sørstatene. Industrien omfatter for øvrig oljeraffinerier, støperier, jernbaneverksted og maskinfabrikker. Store militære anlegg finnes sør for byen (Fort Benning).

Columbus State University er fra 1958. Sørstatenes marinemuseum, National Civil War Museum at Port Columbus fra 1962 ligger i Columbus. Springer Opera House fra 1871 ble restaurert i 1965, RiverCenter for the Performing Arts åpnet i 2002 og National Museum and Soldier Center i Fort Benning i 2009.

Historie

Byen ble grunnlagt i 1828. Den lå i territoriet til creek-folket som ble tvangsflyttet i 1836. Bomull fra plantasjer ble skipet ut fra Columbus via New Orleans til Storbritannia. Columbus var et viktig støttepunkt for Sørstatskonføderasjonen under den amerikanske borgerkrigen. Columbus ble erobret av unionstropper i 1865, en uke etter sørstatsgeneralen Robert E. Lees kapitulasjon, på grunn av dårlig kommunikasjon.

Omfattende fornyelse og revitalisering har pågått i Columbus siden andre halvdel av 1990-tallet.

Byen er oppkalt etter Kristoffer Columbus, og deler navn med blant annet Columbus, Ohio.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg