Colin Maclaurin

Faktaboks

Colin Maclaurin
Uttale
məklˈå:rin
Født
februar 1698, Kilmodan, Skottland
Død
14. juni 1746, Edinburgh, Skottland
Colin Maclaurin
Av .

Artikkelstart

Colin Maclaurin var en skotsk matematiker som ble professor i Aberdeen i 1717, da han var 19 år, så i Edinburgh i årene 1725–1745, etter anbefaling av Isaac Newton.

Maclaurin var særlig interessert i geometri og søkte blant annet å bygge Newtons fluksjonsregning opp rent geometrisk. Han er ellers mest kjent i forbindelse med Maclaurin-rekker, et viktig spesialtilfelle av Taylor-rekker (se Taylors formel). Maclaurin var den siste av de store britiske matematikere på 1700-tallet da sveitsiske (Euler) og franske matematikere gradvis overtok.

Prioritet av geometriske metoder

I Geometria Organica (1820), som Maclaurin skrev som 22-åring, grunnla han teorien om skjæring av høyere plane kurver og tilsvarende algebraiske ligninger. Maclaurins Treatise of Fluxions (1742) var ment som svar til biskop Berkeleys angrep på Newtons fluksjonsregning (infinitesimalkalkyle) i 1734. Maclaurin brukte strenge og klassiske geometriske metoder til å vise kalkylens logiske gyldighet.

Analytiske og algebraiske hovedresultater

Boken fra 1742 inneholder også Maclaurins formel for å utvikle en kjent funksjon rundt nullpunktet. Formelen har enklere form enn den gitt av Brook Taylor (1715), men den siste er mer generell. I boken finnes også den såkalte integral test for konvergens av uendelige rekker hvor rekkene er sammenlignet med integraler. Denne testen blir ellers ofte sitert i forbindelse med Euler og Cauchy. Maclaurin utviklet også løsningsteorien for systemer av lineære ligninger som ble publisert i boken Treatise of Algebra (1748) som kom ut først etter Maclaurins død. I dag blir denne teorien vanligvis tilskrevet den sveitsiske matematikeren Gabriel Cramer (1750), som brukte enklere notasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • J. V. Grabiner, Was Newton's calculus a dead end? The continental influence of Maclaurin's treatise of fluxions, Amer. Math. Monthly 104 (5) (1997), 393-410.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg