Cofrentes kjernekraftverk

Cofrentes kjernekraftverk ligger ved byen Cofrentes i provinsen Valencia i Spania. Kraftverket består av én kjernereaktor med en netto ytelse på 1064 MWe.

Kraftverket ligger 110 km fra Valencia by, og eies og driftes av det spanske energiselskapet Iberdrola. Arbeidet med å bygge kraftverket startet i 1975. Da reaktoren kom i kommersiell drift i 1985, hadde den ytelse på 939 MWe, men gjennom tekniske forbedringer er ytelsen gradvis økt til 1064 MWe. Termisk ytelse er 3237 MWt. Reaktoren er av typen BWR/6, som er en kokvannsreaktor etter en modell konstruert av General Electric Co.

Drift

Det har vært rapportert om noen mindre uhell ved driften av denne reaktoren, men ingen alvorlige som har fått konsekvenser for de ansatte eller omgivelsene. Kjøling av reaktorene skjer ved hjelp av to 130 meter høye kjøletårn der kjølevann hentes fra eleven Júcar.

Årlig produksjon har de siste 10 år variert mellom 7,1 og 9,2 TWh, med et gjennomsnitt på 8,3 TWh, som utgjør rundt 3 prosent av landets samlede kraftproduksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg